Meghalt Jean-Louis Martinoty francia író, operarendező

 

Szívműtét után szerdán Párizsban érte a halál 70 éves korában - jelentette be barátja, Jean Ristat rendező.

   Jean-Louis Martinoty

 

Az 1946-ban született Jean-Louis Martinoty klasszikus filológiát tanult és csellótanulmányokat végzett. Kezdetben íróként, újságíróként dolgozott, első operáját 1975-ben állította színpadra Strasbourgban. Ekkor kezdődött rendezői karrierje az opera világában, amelynek során a világ számos neves operaháza és zenei fesztiválja - a londoni, a berlini, a bonni és a karlsruhei - meghívta őt.
    

Két legemlékezetesebb munkája Mozart Don Giovanni és Figaro házassága című operájának színrevitele, utóbbit először 2001-ben állította színpadra a Párizsi Operaházban, amelynek 1986 és 1989 között intendánsa is volt. Ezt a változatot hívta meg Dominique Meyer igazgató a 2010-2011-es szezonban a bécsi operaházba. 
    

A Párizsban 2011-ben rendezett Faustja ugyan nem nyerte el a kritikusok tetszését, viszont számos rendezésének ítélték oda Franciaországban a kritikusok nagydíját.
    

Puccini Pillangókisasszonyát, csakúgy mint a Figaro házasságát tévéfilmre vitte a francai televízióban, és ő rendezte A kis herceg című film zenés változatát 2003-ban.

 

süti beállítások módosítása