Csuja Imre: "A bátorsághoz önbizalom és felkészültség kell"

Anyaszínházában, az Örkényben játszott szerepei és a Portugál mellett versmondóként járja az országot. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tolmácsolja a Jónás könyvét. Hajléktalanokhoz, idős otthonok lakóihoz is elveszi Babits, Ady, József Attila költészetét. Idén ő kapja a Páger Antalról elnevezett díjat, ennek apropóján kérdezte a Fidelio Csuja Imrét.

sujaimre

 

A kérdésre, mit jelent számára Páger Antal szellemi öröksége, Csuja Imre úgy felelt: “Baromira meglepődtem, amikor megtudtam, hogy rám gondolt a szakma a Páger-gyűrű odaítélésénél. Zavarba ejtően nagy színész volt Páger Antal. (…) A pályám elején Debrecenben a fiút játszottam a Villa Negra színpadi változatában. Sokat gondoltam közben Págerre. Egy fiatal színész igyekszik ellesni a szakmát a nagy öregektől, és nekem rengeteg ellesni valóm volt a '70-es években az óriási színészektől, vidéki lévén a televízióban. Págernél is azt láttam, hogy nem kell őrülten hadonászni, grimaszolni. Az alapember az érdekes, akinek van mondanivalója, célja, igazsága. Ő maga az illető a figura egy színdarabban vagy filmen, magán szűri át a szerepet anélkül, hogy rátenne bármit”.

 

“Nagyon bátor dolog ahogy Páger játszott. Én is igyekszem ilyen bátor lenni abban az értelemben, hogy merek őszinte lenni. Nem hazudni sem a színpadon, sem a filmvásznon. A bátorsághoz önbizalom kell, aminek az alapja a felkészültség” – tette hozzá.

 

Arról, sokat szöszmötöl-e a szerepeivel, úgy nyilatkozott: “A színészet számomra olyan, mint egy nyomozónak a felderítésre váró ügy vagy egy keresztrejtvény a rejtvények kedvelőinek. A krimivel egyenértékű, hogy kinyomozzam, mit akar a szereplő, miért akarja, mennyi az igazsága és azt hogyan képviseli. Utálok tanulni, tudni szeretek, ezért igyekszem hamar megtanulni a szöveget. Közben nem hajszolom magam, mert szükségem van arra, hogy a próbafolyamat alatt lépegessek előre. Egyszer fordult elő, hogy készre tanultam egy szerepet, bele is buktam: a Csiszár Imre rendezte Mephistóban Göring szerepébe. Ne tudd meg, mit szenvedtem, ugyanis berögzültek bizonyos mondatok, hangsúlyok, és képtelen voltam szabadulni tőlük. Ha viszont félkészre tanulok meg egy-egy jelenetet, akkor az nem magolásként rögzül be a próbán, hanem élvezetes, izgalmas nyomozás lesz belőle” – magyarázta a színész.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása