Hámori Gabriella: "Egy kicsit elkezdtem távolodni a színészettől"

Megjárta Amerikát, élt Berlinben. Most itthon tanítja a színészetet, játszik, Gyarmati Fanni naplójából készít előadást, és hamarosan rendezőasszisztes lesz Szász János filmjében. Hámori Gabriellát a Marie Claire kérdezte. Lapszemle.

Salamon András rendező filmszínésziskolájában tanítok. A kamera előtti létezést nem nagyon tanítják nálunk, rám is a gyakorlatban ragadt, és mostanra sokkal oldottabban csinálom, mint eleinte. Az osztályt ketten visszük, Szamosi Zsófiával osztjuk meg a teendőket. Nyolc fiatal van az osztályunkban, mi választottuk ki őket, de eleinte, a felvételik során Jordán Tamás is ott ült mellettünk - az ő stílusa lenyűgöző” – számolt be Hámori Gabi.

 

HAMORI GABRIELLA 2

 

Úgy fogalmazott, egy kicsit elkezdett távolodni a színészettől, ennek tudható be, hogy miután kipróbálta magát Amerikában, élt Berlinben, most ahelyett, hogy visszatér volna főállásban az Örkény Színházba, tanít, független produkciókban játszik, hamarosan pedig Szász János mellett lesz asszisztens az új filmje forgatásán.

 

“Én ajánlkoztam, hadd legyek a "hozd már ide azt a ládát!" hórukklány. Ez két napig talán furcsán fog hatni, két nap után viszont mindenki megszokja. Legalábbis ezt remélem. János belement, amiért nagyon hálás vagyok, és azért is, hogy azt mondta, talán nem kell majd nagyon ugrálnom, inkább csak legyek mellette, figyeljek és kérdezzek, ha megfelelő pillanat van. Mintha gyakornok lennék, egy filmrendező-hallgató. Meglátjuk, mi sül ki belőle. Mikó Csaba íróval dolgozom egy filmterven, nagyon szeretném ezt majd magam rendezni” – árulta el a színésznő.

 

Annak kapcsán, hogy nemrég énekesnőként is bemutatkozott és egy másik lemezt, egy privát hangoskönyvet is készített ajándékba, úgy nyilatkozott: "Az Utas és holdvilágot olvastam fel, egy számom ra páratlanul kedves ember születésnapi ajándéka lett belőle. Nem publikus, nem kerül forgalomba. Furcsa egy könyv az Utas, nincs olyan ember, akinek ne lenne nagyon mély köze hozzá. Van, akinek a mihályság a fontos, van, akinek az Erzsi-Mihály-viszony, hozzám most éppen az Ervin-szál áll a legközelebb. Életkoronként más és más talál be. Az egész egy nagy varázslat, de nagyon szemtelen könyv is: olyan mély melankólia van benne, közben meg annyira huncut. Ahogy változik az életem, úgy változik a könyvhöz való viszonyom is."

 

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, decembertől Radnóti özvegye, Gyarmati Fanni napjából készít egy estet Fischer Iván lakásszínházában. "Ez nagy boldogság, mert finom anyag és végtelenül őszinte. A legpontosabb elbeszélés arról a korról és irodalmi miliőről, megrázóan szép a kapcsolatuk, ahogy a kor szorításában vergődnek - kötelező olvasmány" - vélekedett Hámori Gabriella. 

 

A teljes interjút a Marie Claire-ben olvashatják.

 

süti beállítások módosítása