"Kultúra nélkül minden megdöglik" - Hegyi Barbara válaszolt

A színésznő többek közt a Spirit Színház-beli vendégjátékáról, női szerepekről és a színésznők életkoráról is mesélt az Origónak.

 

Az Origo cikkéből:

 

Szabó Magda Az ajtó című regényéből készít előadást a Spirit Színház. Hegyi Barbara elárulta, Czeizel Gábor rendező kérte fel Emerenc szerepére. "Jóval idősebb a szerep életkora, mint amilyen én vagyok, de ez nem baj: kell öregebbeket is játszanom, mert az egyensúlyba hoz a korommal. Másrészt kíváncsi voltam, milyen lehet egy ennyire zárt nő. Nem olyan egyértelmű rám osztani Emerenc szerepét, mert nem könnyen idomul a rólam alkotott képhez. Az vonzott, hogy valami egészen mást csinálhatok, mint eddig. A színésznők életkora mindig kényes téma: időskorban nincs olyan sok szerep. Jobb még fiatalon felkészülni erre a szerepkörre, mint amikor már ténylegesen benne vagyok abban a korban. Jó szélesíteni a játszható szerepek sorát, akár lefelé is: mondjuk negyven és hatvan között. Így nem köt annyira a saját korom" - mondta a színésznő, hozzátéve: semmi baja nincs az életkorával, mivel a mai ötvenesek már sokkal aktívabbak, cselekvőképesebbek, ambiciózusabbak.

 

Hegyi B

Fotó: Kövesdi Réka, kulturprojekt.hu


Arra a felvetésre, hogy sokak szerint a drámairodalom legtöbb női szerepe a férfiakkal szemben „másodlagos”, Hegyi Barbara így felelt: "Ez főleg azért van így, mert a klasszikus drámák születésének idején még ilyen volt az értékrend. A modern darabok már mások. Érdekes, de például Shakespeare-re sem volt jellemző, hogy annyira alávetett női karaktereket írt volna, mint ami megszokott a színházban. Ő komoly sorsokat írt meg. Az írásban benne van a történelem is, de azért nem baj, hogy már nem ilyen a világ. Egyébként nem rossz áldozatot sem játszani. Mi, színészek, perverzek vagyunk: mindent szeretünk, ami különös. Valóban sokkal kevesebb a jó női szerep, mint a férfi. Mindig arra gondolok, istenem, milyen mázlisták a fiúk, hogy eljátszhatják Hamletet! Hatalmas kaland lehet minden este végigélni, végiggondolni. Mázlisták, hogy nekik lehetőségük van erre, nekünk meg nincs."

 

Azzal kapcsolatban, hogy Hollywoodban máig tart a botrány, mert kiderült, a legnagyobb színésznők is kevesebb gázsit kapnak, mint a férfiak, a színésznő elmiondta, fogalma sincs, kevesebb pénzt kapnak-e férfi kollégáinknál. "A Vígszínházban tökéletes egyenjogúság van, ez egy felvilágosult hely. Sosem éreztem semmiféle negatív besorolást. Mondjuk szeretném én azt látni, amikor valaki beszól nekem!" - szögezte le.

 

"Disznóság, hogy a függetlenek nem kapnak több támogatást. Mindenki, aki egy kicsit is törekszik arra, hogy adjon valami többlettartalmat, valami szokatlant, az támogatandó. Szükség van ilyen színházra is. Kultúra nélkül megdöglik minden, és olyan emberek fognak felnőni, akik azt gondolják, csak sportolni kell, és friss levegőn lenni, nem kell beülni ilyen rossz levegőjű, ósdi helyekre. Kell sportolni, de kell a kultúra is a léleknek. Kell más tehetségében gyönyörködni, meg kell tanulni ezt befogadni, meg kell tanulni, mit adhat ez, és hogyan lehet ezt beépíteni a saját életünkbe. Erről nem lehet lemondani, ez egy támogatásra szoruló és támogatásra érdemes terület" - fejtette ki Hegyi Barbara.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása