Külföldi sztárvendégek a Budapest Táncfesztiválon

Külföldi sztárvendégeket és hazai koprodukciós előadásokat láthat a közönség február 24. és március 3. között 2016-os Budapesti Táncfesztiválon.

Az idei fesztivál kiemelt vendége Angelin Preljocaj társulata, a francia Ballet Preljocaj, amelynek a Spectral Evidence című előadását március 2-án és 3-án tekintheti meg a budapesti nézőközönség. A második sztárvendég a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, amely február 24-én és 25-én áll színpadra a fesztivál részeként.

 

A Pécsi Balett bemutatója, Bozsik Yvette koreográfiája, A hattyúk tava február 29-én látható a Müpa Fesztivál Színházának színpadán. A Bozsik Yvette Társulat vezetője arról beszélt, hogy egy másik együttessel dolgozni mindig számvetést, izgalmas feladatot jelent a koreográfus számára. Mint mondta, csodálatos élmény volt együtt dolgozni a Pécsi Balett táncosaival, valamint a két legendás táncossal, Uhrik Dórával és Lovas Pállal.

 

Ballet Preljocaj

 Ballet Preljocaj: Spectral Evidence 

 

A fesztiválon látható Góbi Rita új előadása, a Sziluett Cinema, amelynek alkalmával a táncos egy videóinstalláció keretében meghívja a közönségét egy budapesti sétára. Góbi Rita produkciójának a MOM Kulturális Központ ad otthont, továbbá ezen a helyszínen jön létre egyetlen nap alatt az Artus és a Közép-Európa Táncszínház Kérész a Trezorban című performansza is. Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger együttműködésével megvalósuló táncszínházi Traviata-átiratot is itt láthatja a közönség.

 

Az együttesek vezetői, a darab két koreográfusa, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás is a társulatok sikeres együttműködéséről beszélt. Fodor Zoltán elmondta: a zene meghatározó volt számukra, de visszanyúltak A kaméliás hölgy történetéhez is. Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője arról beszélt, hogy a produkció bázisa az egri Gárdonyi Géza Színház, a bemutató február 26-án lesz Egerben, a darab március 3-án a fesztivál záróprodukciójaként látható Budapesten.


A Duna Táncműhely Körtánc című kortárs néptánc előadását Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata ihlette. A MOM Kupolában látható táncelőadásban a néptáncosok mellett a kortárs tánc különböző területeiről érkező művészek lépnek fel. A fesztiválon a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely tánc/színházi nevelési programját, a Horda2 és az Igaz történet alapján című produkciót láthatja a közönség. A MOM Kulturális Központban Lakatos János Tánc és Kreativitás című előadása hallható, amelyben híres koreográfusok, és világsikerű előadások készítőinek módszereit tárja fel.

 

Ertl Péter kitért arra: a Nemzeti Táncszínház 2014-ben kiköltözött a Várszínház épületéből, jelenleg átmeneti időszakot élnek. Felidézte: a kormány azt az ígéretet tette, hogy a Millenáris Teátrumot felújítja a táncszakma, a Nemzeti Táncszínház részére új játszóhelyként. Az előkészítő munka Zoboki Gábor építész segítségével megindult, augusztusban lezárult a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, ám január végén érvénytelenítették azt. Az MTI-nek elmondta: ennek oka, hogy minden ajánlattervő csak a kiírásnál magasabb áron vállalta volna a megbízást. Hozzátette: arról nincs egyelőre információja, hogy ez milyen mértékű csúszást jelent az építkezésben, Zoboki Gábortól úgy értesült, hogy gyors intézkedéseket terveznek, és várhatóan nem sérül a koncepció és a táncszakma érdeke sem.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása