Lemondott a pozsonyi opera művészeti vezetője

Távozik posztjáról az állami támogatás drasztikus csökkentése miatt a Szlovák Nemzeti Színház operatársulatának osztrák művészeti vezetője, Friedrich Haider. 

    

Az 54 éves karmester, aki 2012 óta vezeti a pozsonyi teátrum operatársulatát, pénteken közleményben jelentette be lemondását 2016. június 30-i hatállyal. Távozását azzal indokolta, hogy tavaly 600 ezer euróval (190 millió forinttal) csökkentették az operatársulatot is működtető Szlovák Nemzeti Színház állami támogatását, miközben 1,5 millió euróval (470 millió forint) emelték a fizetéseket a Szlovák Filharmonikus Zenekarnál.
    

szlovak

 

Haider közleménye szerint a Marek Madaric vezette szlovák kulturális minisztérium mindmáig nem volt hajlandó megindokolni ezt a "felelőtlen és súlyosan diszkrimináló" intézkedést, amely "eltorzít egy egész kulturális szcénát, és semmivel sem igazolható".
    

Pozsonyi megbízatása előtt az osztrák dirigens egyebek közt a müncheni, a koppenhágai és a drezdai operaháznál dolgozott, 1991 és 1994 között vezető karmester volt Strasbourgban, 2004-től 2011-ig pedig a spanyol Oviedói Filharmonikusokat vezényelte.
    

A szlovák fővárosban egyebek közt Ermanno Wolf-Ferrari német-olasz származású zeneszerző majdnem feledésbe merült, A Madonna ékszerei című operájának újrafelfedezésével keltett feltűnést.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása