Miért rendkívüli Marie Antoinette? - Rendhagyó történelemórát tartott KERO

Kerényi Miklós Gábor a budapesti Szent István Gimnáziumban tartott rendhagyó történelemórát az Operettszínház márciusi 4-i bemutatója, a Marie Antoinette musical kapcsán.

"Mi az, hogy történelem és miért van rá szükség?" – vetette fel a kérdést a diákoknak az óra elején a Nagymező utcai teátrum művészeti vezetője.

 

"A történelemnek különböző szemléleteit ismerjük, és általánosságban kijelenthetjük, hogy az adott politikai rendszer kivétel nélkül a saját arculatára alakítja, formálja. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy a történelem segít eligazodni a saját életünkben, mert felfedezzük általa a hasonlóságainkat, különbözőségeinket, és azt, hogy bizonyos értelemben a történelem ismétlődik, áthallásokat tartalmaz" – mondta Kerényi Miklós Gábor.

 tori03

 

"A színház esetében is keressük a választ arra, hogy miért jó, ha része az életünknek. Az ősi időkben a színház sokmindennel foglalkozott: sámánkodással, barlangrajzokkal, a vadászati játékokkal, vallással. Ma, a XXI. században arra törekszünk, hogy a színházban kikapcsolódjunk, nevessünk és gondolati kalandokra késztessük magunkat. A Budapesti Operettszínház repertoárján ezért is szerepelnek irodalmi és történelmi alapú darabok" – magyarázta KERO.

 

"A Marie Antoinette a XVIII. század végéről szól. 1790 körül, XVI. Lajos uralkodásának idején gazdasági 'kupleráj' alakult ki, őrült adósságok nyomasztották a társadalmat, a politikusok földet vettek, de azzal nem gazdálkodtak jól, a parasztok nem termeltek rendesen, összeomlóban volt a rendszer, éhínség tombolt és ennek hatására kitört a forradalom. Lefejezték mások mellett XVI. Lajost, Dantont, Robespierre-t, Marie Antoinette-t is. Ráadásul Napoleon színrelépéséig még rengeteg minden történt, a világ forrongott: 1791-ben meghalt Mozart, emellett meggyilkolták III. Gusztávot, az "álarcos" svéd királyt, aki a svéd színházat alapította. Nemrég ért véget az amerikai függetlenségi háború, melybe a franciák is beszálltak. Az Orosz-svéd háború is éreztette hatását, az utolsó inkvizíciós per zajlott Rómában: nos, ez volt Marie Antoinette kora" – avatott be a musical rendezője.

 tori02

 

"Ma már Marie Antoinette neve vélhetően keveset mond nekünk, pedig rendkívül izgalmas nő volt. Hitt a nőiességben, abban, hogy a divat, az öltözködés, a frizura, a külső jegyek mennyire fontosak. XVI. Lajos mellett szeretőt is tartott, Fersen gróf volt az ágyasa. A francia királyné négy gyereke közül ketten a szeretőjétől születtek" – mesélte KERO.

 

"Ez a nő szórta a pénzt, kártyázott, a nép pedig úgy hívta őt: Madame Deficit. Mikor egy bulvárújság elkezdett írni róla, tulajdonképpen a pletykák áldozatává vált. Kifigurázták, rossz hírét keltették. Le Pére Duchene – ez volt a lap "árulkodó" neve. Karaktergyilkosságnak is hívhatjuk, ami vele történt" – fogalmazott a művészeti vezető.

 

tori04

 

A gimnáziumi órán az is kiderült, hogy milyen díszletet kap Lévay Szilveszter musicalje és mitől válhat még izgalmasabbá a történet.

"A díszlet esetében is arra törekedtünk, hogy megjelenjen benne Marie Antoinette gyönyörűsége és erotikája. A szerzők hozzáteszik a musicalhez a fikciót, ezért a királyné féltestvére is hangsúlyos szerepet kap a darabban. Az egyikőjük forradalmat akar, a másik nem érti, hogy miért nem szeretik őt, miközben semmi mással nem törődik, csak saját magával. Kettejük találkozásáról, sorsáról is szól az előadás. Margrid és Marie Antoinette küzdelme mellett az orleans-i herceg ármánykodása is átszövi a musicalt. Király akar lenni, ám végül őt is lefejezik. A sors fintora, hogy miután Napoleon is megbukik, Orleans fia kapja meg a trónt" – árulta el KERO, majd kitért arra is, hogy XVI. Lajos, Marie Anoinette és Fersen gróf, hogyan próbált megszökni Párizsból.

 

A történelemórán a diákok részleteket is hallhattak a musicalből Homonnay Zsolt, Vágó Bernadett, Horváth Dániel és Vágó Zsuzsi előadásában. Zongorán Balassa Krisztián működött közre.

 

tori01

 

Március 4-én és 5-én, kettős szereposztásban mutatják be Lévay Szilveszter és Michael Kunze új musicaljét az Operettben. 

 

A Marie Antoinette egyik szereposztásában Polyák Lilla és Gubik Petra lesz Marie illetve Margrid, a másikbanVágó Bernadett és Vágó Zsuzsi. A kártyákat keverő, a hatalomra vágyó és ezért mindenre képes Orleans herceg bőrébe Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt bújik, Lajos király megformálója Mészáros Árpád Zsoltvalamint Magócs Ottó lesz. A svéd grófot, Axel von Fersen-t Gömöri András Máté és Horváth Dániel alakítja. 

 

A további szerepekben Peller Anna, Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota, Auksz Éva, Kocsis Dénes, Veréb Tamás, valamint Bálint Ádám, Angler Balázs, Kisfaludy Zsófia, Prescsák Zita, Csuha Lajos, Pálfalvy Attila, Ottlik Ádám, Jantyik Csaba látható.

 

Vass Kata / Színház.hu

Fotók: Kállai Tóth Anett

 

 

süti beállítások módosítása