Elkezdődhet a debreceni és a kaposvári színház felújítása

Kormányzati támogatásból kezdődhet meg a debreceni Csokonai Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása az idén – írja a Magyar Idők.

 

A kultúráért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a pontos összegekről és az ütemezésről még nem született döntés. A megyei jogú városok fejlesztési célú támogatásáráról szóló kormányhatározat összesen 24 milliárd forint forrásról rendelkezik, és ebből a pénzből jut a kulturális fejlesztésekre is. 

 

 csokonaicsiky

Fotók: MTI/magyaridok.hu


Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter tavaly augusztusban jelezte, hogy a Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőszínháza lesz. Vajland Judit, a Csokonai Színház sajtóreferense a Magyar Időknek elmondta, a kormány a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást kötött Debrecen önkormányzatával. Ennek része a 150 éves Csokonai épületének felújítása is, az előkészítési munkálatok az idén indulhatnak el. A teátrumban utoljára 1978–1985 között történt átfogó felújítás.


Kaposvár színháza kilencmilliárd forintból újulhat meg egy tavaly októberben aláírt megállapodás értelmében. Az épület műszaki állapota jelenleg nagyon rossz, sok helyen omlásveszélyes, egyes területeit már le is kellett zárni. A tervezett rekonstrukció részeként az eredeti szecessziós színházépületet kívül-belül teljesen felújítják a műemlékvédelem szabályainak és elvárásainak megfelelően.

A Csiky Gergely Színház már a Zöld Kaposvár városi program elveinek megfelelően megújuló energiák felhasználásával fog működni, ezzel a környezet védelmén túl csökkenthetők lesznek a működési kiadások is.

 

Forrás: magyaridok.hu

 

 

süti beállítások módosítása