NapiSZEM – A harmadik nap összefoglalója

Rövid beszámoló és videó a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivál harmadik napjáról.

 

BEMUTATKOZIK A MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM

A 2016-os SZEM Fesztivál második napján a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem két előadásával találkozhatott a fesztivál közönsége. Az intézményben magyar és román tagozat is működik, és mindkettő küldött előadást az idei fesztiválra. Két igen eltérő darab, eltérő színészi eszközök, színházi gondolkodásmódok nyilvánultak meg, miközben a marosvásárhelyi fiatalok új közegben, új közönség előtt mutatkozhattak be.

 

 20160205 SZEM

 

EGRESSY ZOLTÁN: 4x100
(Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – UATM, Marosvásárhely, r. Sebestyén Aba)

A Sebestyén Aba rendezésében színre kerülő produkcióban a Marosvásárhelyi Egyetem magyar tagozatának MA hallgatói játszottak. A mindenre elszánt 4x100-as magyar női váltóról szóló előadásuk fontos alapkérdéseket feszegetett: mit vagyunk hajlandóak megtenni céljainkért? A lehető legjobb eredményt akarjuk elérni, vagy nyerni akarunk, bármi áron? És lehet-e szív nélkül küzdeni? Egressy darabját alapos elemzésnek vetették alá a fiatalok, akik végül a győzelem kétes értékére is rámutattak.

 

EUGÈNE IONESCO: ALMA IMPROVIZÁCIÓK
(Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – UATM, Marosvásárhely, r. Gabi Cadariu)

A marosvásárhelyi diákok előadásában egy kevéssé ismert Ionesco darabot dolgoztak fel. Ebben a szerző önmaga és három kritikus közti vitát mutatja be: azt, hogy a meggondolatlan, negatív kritika milyen veszélyes lehet egy alkotóra nézve. A pörgő, mégis fegyelmezett előadás abszurd elemeket is használt, művészeti és színházi témákat is feszegetett. Közben pedig A kopasz énekesnő szerzőjének sajátos humorával szórakoztatta a közönséget.

 

 

IMPROVIZÁCIÓS WORKSHOP GABI CADARIU VEZETÉSÉVEL

Idén Gabi Cadariu marosvásárhelyi rendező és színházpedagógus tart improvizációs workshopot a SZEM Fesztivál résztvevői számára. Az improvizációs készség az egyik alapképesség, amellyel minden színészhallgatónak rendelkeznie kell – ennek révén képesek feltalálni magukat váratlan, új helyzetekben a színpadon, a segítségével pedig a kreativitás is fejleszthető. Ennek a technikának egy sajátos formájába kapnak betekintést a fiatalok.

 

SZAKMAI BESZÉLGETÉS JÁSZAY TAMÁS VEZETÉSÉVEL

Az idei SZEM Fesztivál harmadik szakmai beszélgetésén a 4x100 és az Alma improvizációk színészei beszéltek arról, hogy miért ezeket a darabokat választottak, milyen kihívások elé néz a színészképzés Marosvásárhelyen, miben hasonlít egy sportverseny és egy színház öltözője, és hogy maguk miként küzdöttek meg Egressy Zoltán és Eugène Ionesco szövegeivel. Az Alma improvizációk rendezője, Gabi Cadariu is részt vett a beszélgetésen, aki Ionesco szövegének különleges működéséről mesélt. A beszélgetés végén pedig Béres Attila igazgató köszöntötte a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóit.

 

süti beállítások módosítása