Tanácskoztak a magyar utazó cirkuszok vezetői

A Fővárosi Nagycirkuszban tanácskoztak a magyar utazó cirkuszok vezetői, akik többek között arról egyeztettek, hogy a cirkuszművészet hogyan kerülhetne fel a szellemi kulturális örökségek UNESCO-listájára.

Ha a cirkuszművészet mint hagyományőrzés felkerülhetne a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, akkor ezzel Magyarország - Hollandia után - a második lenne a világon, ahol azt szellemi örökségként ismerik el. Ezt követően a két ország már együtt kezdeményezhetné az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottságánál a művészeti ág felvételét a nemzetközi listára - mondta az MTI-nek a tanácskozást szervező Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a MACIVA ügyvezető igazgatója, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője.

 

cirkusz

 Fotó: Fazekas István, hvg.hu


A miniszteri biztos hozzátette, hogy az utazó társulatok a Fővárosi Nagycirkusz vezetésével együtt fogják kezdeményezni a felvételt, és közösen készítik majd el az ehhez szükséges beadványokat, dokumentumokat is. Ezeknek tartalmazniuk kell többek közt a művészeti ág és a különböző dinasztiák történeti áttekintését, a közösség tapasztalatait és hagyományőrző szándékait, terveit.


A tanácskozáson szó esett még a katasztrófavédelemmel való együttműködés kialakításáról, amelynek keretében katasztrófavédelmi és tűzoltósági szakértők tájékoztatót tartanak majd az utazó cirkuszoknak a hatályos jogszabályokról, de baleset-, tűz- és katasztrófavédelmi kérdésekben is támogatást nyújtanak.


A tanácskozáson mindezek mellett a cirkuszok kulturális közfoglalkoztatási rendszerbe való bekapcsolása is téma volt. "Egy hálózatot kívánunk építeni, amelynek Budapest mellett a vidék is fontos része. A művészeti ág újrapozícionálásában szeretnénk az utazó cirkuszok segítségét kérni, ehhez - ha szükséges - a közmunkaprogram segítségével munkatársakat is tudunk biztosítani" - fejtette ki Fekete Péter.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása