Plácido Domingo a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora lett

 

Díszdoktorává avatta Plácido Domingót a Pécsi Tudományegyetem, a világhírű spanyol tenor a doctor honoris causa címet igazoló oklevelet és az intézmény professzori karához tartozást jelképező talárt vasárnap vette át a baranyai megyeszékhelyen.

   

Az egyetem szenátusának ünnepi ülésén elhangzott indoklás szerint a PTE a kitüntetéssel elismeri Plácido Domingo művészi nagyságát, páratlan életművét és megköszöni a városért tett szolgálatát. Különösen azt, hogy elvállalta a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fővédnökségét.
    

Pécsnek kiemelkedő szerepe van az európai történelem őrzésében, etnikai és vallási toleranciáról is szóló, "a határtalan város" szlogenjének pedig minden település számára fontosnak kellene lennie most, amikor erős vallási és etnikai intoleranciával találkozunk - mondta az operaénekes székfoglaló beszédében.
    

Plácido Domingo hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés számára, hogy a Magyarország kultúrtörténetében jelentős szerepet játszó PTE értékeli a munkásságát, és különös hálával gondol Magyarországra, azon belül nemcsak Budapestre, hanem Pécsre is, ahova fellépésének és az Operalia énekversenynek köszönhetően is ellátogathatott.


doming

    

"Először 1973-ban jártam Magyarországon és a pályafutásom során számos kiváló magyar művésszel dolgozhattam együtt az opera világában" - idézte fel. Hozzátette: nagy szeretettel és tisztelettel gondol a jeles magyar zeneszerzőkre is, Bartók Bélára, Kodály Zoltánra, Liszt Ferencre, Lehár Ferencre és Erkel Ferencre.
    

Madrid szülötteként és Real Madrid-szurkolóként pedig hatalmas csodálója voltam Puskás Ferencnek, aki hosszú éveken át volt a klub sztárjátékosa - jegyezte meg az operaénekes.
    

Plácido Domingo az Operaliáról szólva rámutatott: különös kiváltságnak érzi, hogy segítheti az immár négyszáz éves műfaj képviselőit, az operát minél több emberhez juttathatja el. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi énekverseny középdöntőinek évekkel ezelőtt Budapest és Pécs is otthont adhatott.
   

 A ma világszerte ismert operaénekesek huszonöt százaléka egykor az Operalia résztvevője volt, életem legnagyszerűbb időszaka, amikor e versenyzők között lehetek és továbbadhatom tudásomat - mondta, majd hozzáfűzte: reméli, hogy a jövőben még több magyar művész is indul a versenyen.
   

Plácido Domingo újságíróknak elmondta: tervei szerint 2017-ben, a PTE alapításának 650. évfordulóján újra eljön a baranyai megyeszékhelyre.
    

Bódis József, a PTE rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy Plácido Domingo díszdoktorrá avatása jelzi az egyetemnek a művészet és a kultúra iránti elkötelezettséget is.
    

A professzor kiemelte: az egyetemnek tíz kara és több mint húszezer hallgatója van, az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő művészeti kar már felkeltette nemzetközi művészkörök érdeklődősét, kivívta elismerésüket.


doming1

    

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt mondta: a díszdoktori cím elfogadása Plácido Domingo részéről nemcsak az egyetem, hanem a város számára is hatalmas megtiszteltetés, mert a művésznek kiemelkedő a szerepe a baranyai megyeszékhely kulturális életében, a város "kulturális erőd" szerepének erősítésében.
    

A politikus felidézte, hogy az operaénekes 2008-ban adott koncertet a városban, 2009-ben az Operalia énekversenyre érkezett, az eseménynek a székesegyház előtt tartott, fantasztikus hangulatú  szabadtéri gálaestjére tízezer ember volt kíváncsi.
    

A polgármester kitért arra, hogy Plácido Domingo elfogadta a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program fővédnöki tisztét, a város számíthatott a támogatására, ezért elsőként ő kapta meg Pécs kulturális nagydíját.
    

Lakner Tamás, a pécsi egyetem művészeti karának dékánja Plácido Domingót méltatva elmondta: a 75 éves operaénekes nevéhez 150 operaszerep, 3700 előadás, több mint száz lemezfelvétel, karmesterként több mint 500 koncert fűződik.


Humanitárius és karitatív tevékenysége példaértékű, ahogy az is, hogy karrierje mellett fontosnak tatja fiatal tehetségek támogatását - tette hozzá.

 

 

 

süti beállítások módosítása