Schell Judit: "Én afféle félig civil színésznő vagyok"

Válófélben lévő, féltékeny, kiöregedő dívát alakít a Duna Televízió vasárnap esténként futó sorozatában Schell Judit. Ennek kapcsán kérdezte a Szabad Föld. Lapszemle.

A Szabad Föld cikkéből:

 

Arról, hogy a Csak színház és más semmi kapcsán az első asszociáció a Csak szex és más semmi című sikerfilm, Schell Judit úgy fogalmazott: "Igaz, hogy a mozifilm és az új filmsorozat története is egy színház berkeiben játszódik, de teljesen más karakterekkel és más célok, érdekek mentén. Én inkább okos gondolatnak nevezném, hogy újra kiszolgáljuk az emberek kukucskálási vágyát. Bevallom, én is szeretek az utcáról az ablakon át belesni egy idegen szobába. A nézők ugyanígy élvezik, ha a kulisszák mögé nézhetnek, és megtudhatják, mi zajlik a háttérben. A színházat, a művészeteket egyébként is mindig valamiféle misztikum, titokzatosság lengi körül; aztán amikor félrehúzzuk picit a függönyt, pontosan ugyanolyan élethelyzeteket látunk - szerelmeket, csalódásokat, konfliktusokat, féltékenységet -, mint bármely más munkahelyen. (…) Én valószínűleg azért nem élem meg véresen komolyan a szakmai rivalizálást, mert a kezdet kezdetétől foglalkoztattak, mindig jól tartottak feladatokkal, nincsenek be nem teljesült szerepálmaim".

 

csakszinhazesmassemmi1

 

"Én afféle félig civil színésznő vagyok: két próba között, az előadás előtt egy-másfél órára is hazarohanok, hogy én vigyem haza a kicsiket az óvodából, iskolából, hogy együtt játsszunk, tanuljunk kicsit. Folyton rohanok? Igen. Mégis, nekem van erre a legnagyobb szükségem, ha csak a színház lenne meg én, halálra unnám magam. Pedig mennyivel nehezebb egy házasságot, családot megtartani, ápolni, óvni, mint a színpadon eljátszani a legösszetettebb szerepet! Ráadásul a teátrumban a szöveg adott, a rendező instruál, és nekem csak hozzá kell tennem a magam tudását, míg a való világ nap mint nap folyamatos improvizálás" - fejtette ki Schell Judit, aki elárulta, férjével, Schmied Zoltánnal logisztikai bravúr az életük, de veszik az akadályokat. 

 

"Egy színész nem maga osztja be az idejét, hanem alkalmazkodik a színházi műsorrendhez, gyakran nincs hétvége és ünnep - ebben a tekintetben szakmabeliként sokkal megértőbbek és elnézőbbek vagyunk egymással. Mindketten tudunk szerepről lemondani a család érdekében, hogy többet lehessünk együtt. És nem utolsósorban otthon nálunk senki sem színész, ahogy lelépünk a színpadról, levetkőzzük a szerepet is" - tette hozzá a színésznő.

 

Úgy vallotta, a színészet számára tényleg a kikapcsolódást jelenti. "A játék részét szeretem kidomborítani, és nem a küzdelmet egy szereppel. Ennek az én önzőségem az oka: szeretem jól érezni magam. Csak addig tudok valamit csinálni, amíg nem kezd el szorítani, bántani".

 

Schell Judit azt is elmondta, csak addig érdekli a színház, amíg az a színházról szól. "Utálom, amikor beledörgölik a néző orrát a darab aktuálpolitikai mondanivalójába, amikor nyíltan megmondják, hogyan gondolkodjon. Nincs értelme, mert ezáltal elvesznek valami fontosat a színház értelméből. Kész üzenet helyett inkább vezetgessük a nézőt, vonjuk be a játékba, hadd gondolkodjon, értelmezzen ki-ki a saját tudása, érzelmi állapota szerint" - nyilatkozta a színésznő.

 

A teljes interjú a Szabad Földben olvasható. 

 

süti beállítások módosítása