Beavató színházi program indul a Játékszínben

Egyre többször hallani a beavató színház, a drámapedagógia fogalmakról – ám nem valószínű, hogy a szórakozni vágyó néző fölkapja erre a fejét. Pedig nem egymást kizáró dolgok ezek. Épp ezért vágott bele a Játékszín is ebbe a programba. Februártól havi rendszerességgel középiskolásokat avat be a színház titkaiba, a szórakoztatónak szánt előadásaikban fölvetett közéleti kérdésekbe.

 

Mi történik egy kisvárosi fodrászüzletben? - A Játékszín ajánlója:


Az első előadás február 19-én lesz, mégpedig Robert Harling Acélmagnóliák című darabja kapcsán. Az amerikai író, rendező, filmproducer első művét tíz nap alatt írta meg, melyben a fiatalon elhunyt húgának állít emléket. Ennek immáron közel harminc éve, azóta művét több mint 17 nyelvre lefordították, film készült belőle a 19 éves Julia Roberts főszereplésével, aki az amerikai író húgát játszotta benne, s mely alakításáért Oscar-díjra jelölték.

 

jatekszin acelmagnoliak 1

Fotó: jatekszin.hu


A Játékszínnek is bemutatása óta zászlóshajója az egyszerre nevettető és megható vígjáték, melynek különlegessége – a filmmel szemben, hogy a férfiak nem jelennek meg benne, csak beszélnek róluk. Egy kis közösség életébe pillanthatunk be. Leegyszerűsítve hat nő és három év története. Kisvárosi fodrászüzlet a helyszín, ahol a vendégek beszélnek, mesélnek, fecsegnek szerelemről, csalódásról, férfiakról, családról – és szinte észrevétlenül bomlik ki előttünk az életük, titkaik, sorsaik, vágyaik. Mindenkinek megvan a maga problémája, sőt még tragédia is történik – ám a történet mégis arról beszél, hogy odafigyeléssel szeretettel a legnehezebb helyzetből is tovább lehet lépni, meg lehet találni az élet értelmét. „Nincs szebb, mint amikor az ember a könnyein át nevet” – ahogy a szereplők egyike fogalmaz. Tudjuk, hogy a középiskolás korosztály is gyakran szembesül azzal, hogy nehéz beszélni a problémáinkról, s talán nem is érdekel senkit – a népszerű színműből készült előadás segítségével bebizonyosodhat ennek ellenkezője is, fölhívva a figyelmet az egymásra figyelés fontosságára.

 

acelmagnoliak p 762

 

Az előkészítő beszélgetésen, melyekre a részt vevő iskolákban kerül sor Lőkös Ildikó dramaturg vezetésével, az előadás kapcsán megvitatják majd az egymással való párbeszéd fontosságát, a kommunikáció hiányának veszélyeit, a bizalom vagy a bizalom hiányának következményeit. Az előadás közös megtekintése után pedig az alkotókkal együtt bontják majd ki, mennyire fontos, hogy figyeljünk egymásra, beszéljünk egymással, hogy megértsük egymás problémáit.

 

A beszélgetés résztvevői: Hernádi Judit, Zsurzs Kati, Erdélyi Timea és a rendező, Korcsmáros György. Velük együtt vitatnak majd meg olyan fontos kérdéseket, például, hogy a mű szereplői figyelnek-e egymásra, vagy csak fecsegnek egymás mellett, és hogy ez hogyan jelenik meg a színészek játékában? Végül pedig érdekesek lehetnek a válaszok arra a kérdésre, hogy van-e ilyen tapasztalatuk a mindennapokban, mint az előadásbeli a fodrászüzletben, vagy a twittek, posztok, kommentek hordoznak-e ilyen felszínességet. Ha ezen elgondolkoznak a fiatalok, már érdemes volt elindítani a színházpedagógiai kísérletet.

 

Játékszín

 

 

süti beállítások módosítása