Performansszal a polgármesteri székért

Giuseppe L. Bonifati és Sugataghy Linda 2016 január és 2017 júniusa között a dániai Holstebroba költöznek, hogy ott a polgármesteri szék elnyerésére törekvő politikusok karakterébe bújva egy művészeti projektet hajtsanak végre.

A projekt célja a város lakóinak nem pusztán szemlélődő közönségként, hanem a művészi alkotás folyamatának aktív résztvevőiként való mozgósítása.


A projekt egyfajta művészi és esztétikai alapokra helyezett párbeszédet szeretne kezdeményezni a művészek és a városi polgárok között. Ennek érdekében a politikai kampányok során is alkalmazott módszereket követve családokat és közösségeket látogatnak, rendezvényeket szerveznek és igyeleznek minél több támogatót szerezni. Karakterüket egy percre sem hagyják el, életüket a nyilvánosság elé tárják párként és politikai jelöltként, mintegy fiktív valóságot kreálva a művészet és a szociális aspektusok ötvözésével. A ház, ami Jeppe és Linda "irodájának" otthont ad, egy olyan épület, amin minden oldalról keresztül lehet látni - így lakosoknak számos alkalmuk van közvetetten és közvetlenül "meglesni" azokat a pillanatokat is, amik rendes esetben a politikában rejtve maradnak. Ez az épület (mely egyébként a város legrégebbi háza és eredetileg vámszedő irodaként szolgált) a művészeti projekt egyik fő szimbóluma, amely nem a párt rejtett központja, hanem egy pár intim közege: két idegené, akik minden erejükkel azon vannak, hogy a dán társadalom által elfogadottá és befogadottá váljanak.

 

Holstebro

Fotó: holstebro.org


Tevékenységük során a társadalomban felmerülő témákra koncentrálnak, mint például a gazdaság, oktatás, egészségügy, közösségi munka, vagy lakhatás - mindezt természetesen művészi szempontból megközelítve, az előadóművészet és a politikai kampányok kommunikációs eszközeit egyesítve.
A másfél éves időszak alatt Linda és "Jeppe" házról házra járva igyekszik megismerni Holstebro lakóit, "ingyen" segítséget ajánlva a hétköznapi teendőkben, így gyüjtve önkénteseket a végső előadáshoz. Havi szinten előadásokat is szerveznek a helyi művészeti egyesületek, iskolák, intézmények bevonásával, illetve ehhez kapcsolódóan szakmai és nyilvános tréningeket is tartanak. A spanyol Alberto M. Guinaldo - aki a társulat harmadik állandó tagja - szintén rendszeresen részt fog venni ezeken az eseményeken.


A projekt csúcspontja és egyben vége a 2017 júniusában, az Odin Teatret által szervezett Holstebro Festuge nemzetközi fesztivál alatt bemutatott utolsó előadása lesz, civil résztvevők aktív közreműködésével.

 

A performansz ihlető gondolata a fennállásának 50. jubileumát ünneplő Holstebro Kulturális Modellnek való tiszteletadás: 1966-ban Kai K. Nielsen, a város akkori polgármestere, valamint Jens Johansen közigazgató egy olyan kezdeményezést bocsátott útjára, mely a település közügyévé tette a művészet támogatását és amelynek következményeként ez a dániai vidéki városka jelentős művészeti központtá vált. Ebben az évben került Holstebroba az annak szimbólumává váló Giacometti szobor és az Odin Teatret is. Ez a motiváció a projektben egy fiktív levél formájában is megjelenik, melyet a fent említett két példaértékű politikus küld "Jeppének", felszólítván kampánya megvalósítására.


"Jeppe" pártjának neve Kunstpartiet (Művészeti Párt), azoknak ajánlva magát, akik dánnak érzik magukat és azoknak is, akik nem, akik művészek és akik nem, akik ebben a városban élnek és akik máshol. A Kunstpartiet célja a Szépség felfedezése mindenben, a művészet segítségével. A performansz 2017 júniusában ér véget, a város valódi polgármesteri választási kampányának kezdete előtt.

 

 

 

MIR - MAYOR IN RESIDENCE

Kunstpartiet polgármesteri kampány -

18 hónapig tartó, megszakítás nélküli performansz projekt a dániai Holstebro városában

2016 január 1 – 2017 június 30


"A SZÉPSÉG MINDENEK FELETT"

résztvevők:

Giuseppe L. Bonifati (IT), Linda Sugataghy (HU) & Alberto M. Guinaldo (SP)
szakértő konzultánsok:
Eugenio Barba, Julia Varley
együttműködő partnerek:
DOO performing arts group / Nordisk Teaterlaboratorium


fő támogatók:
Statens Kunstfond (Danish Arts Foundation) / Holstebro Önkormányzata / Balletskolen Holstebro
a következő művészeti intézmények, iskolák, egyesületek nem kizárólagos részvételével:
Holstebro Bibliotek, Balletskolen Holstebro, Orkester Efterskolen, Tvind Int. School Center, Aarhus Produktionsskole,

Dagcenter Sønderland, Asylcentret Holstebro, Huset for Kunst og Design, Kunstmuseet, Holstebro Museum,

Fortaelle Galleriet, Marens Vennelaug, Odin Teatret, Altamira Studio Teater

szponzorok:
Tang Biler A/S / ARRIVA Denmark A/S

 

 

süti beállítások módosítása