Bohéméletet 2.0 - Új rendezésben az Erkelben

Új rendezésben mutatják be a Bohéméletet az Erkel Színházban február 19-én. Az operaklasszikust 1937 óta nem vitte színre új formában a Magyar Állami Operaház. A Damiano Michieletto rendezte Bohémélet 2.0 mellett az eredeti változat is színpadon marad.

 

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint ezzel egy hagyomány hegemóniáját törik meg. A premiert beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagyon itt volt már az ideje annak, hogy új formában hozzák ki Puccini remekművét.  "Az új rendezés olyan környezetbe, ruházatba helyezi a történetet, amely nem elidegeníti és messzi világokba helyezi, hanem amelyben itt, közöttünk játszódik, és olyan kódokkal látja el, amelyek könnyebben feltörhetők, mint a régi világok kódjai" - emelte ki.

 

 bohemelet

 

A Magyar Állami Operaház következő bemutatója az Erkel Színházban lesz, február 19-én. A Bohémélet 2.0 több szempontból különleges premier. A darabot 1937 óta nem vitte színre új rendezésben az Operaház, a Puccini-mű közel nyolcvan éve ugyanúgy látható az Operában. A most bemutatkozó modern változatot a világhírű Damiano Michieletto 2012-ben Salzburgban mutatta be, rendezése pedig Sanghaj után most Budapestre is eljut.

 

Michielettót Európa egyik legizgalmasabb és legkeresettebb fiatal operarendezőjeként tartják számon, naptára 2020-ig tele van. Szülővárosának operaházán, a La Fenicén kívül rendezett többek között a milánói Scalában, Bolognában, Firenzében, Nápolyban, Torinóban, Barcelonában, Madridban, Valenciában, Párizsban, Koppenhágában, Lipcsében, Zürichben, a bécsi Theater an der Wienben, a nagy fesztiválok közül több alkalommal Salzburgban és a pesarói Rossini Fesztiválon, a Covent Gardenben az előző évadban debütált. Képzeletének semmi sem szab határt, egyaránt inspirálja a klasszikus és a popkultúra – színrevitelében a Così fan tutte egy szvingerhotelben játszódott, a Pillangókisasszonyban egyszerre kapott szerepet motívumként a szexturizmus és a Hello Kitty figurája, Mimije pedig Amy Winehouse-ra hasonlított.

 

Az Erkelben színpadra kerülő alkotása a nemzetközi operavilágban komoly visszhangot keltett, a 21. századi miliő ellenére alapvetően tradicionális felfogású előadás visszhangja ugyanakkor pozitív volt, a kritikusok dicsérték, ahogyan a rendező a történetet megszabadította a szentimentalizmustól. Nem csupán a hatalmas párizsi utca- és metrótérkép elé helyezett apró házak miatt látszik egészen más perspektívából a történet, és nem csupán a karácsonyi bevásárlás őrületét követő kihalt, szinte átokföldje városi táj ellentétére épít a rendező, hanem nagyon pontosan megindokolja, hogyan és miért válik Mimi a körülmények áldozatává.

 

Ókovács Szilveszter az Erkelben revelatív előadásra számít. „Az alkotók megértették, hogy különleges közegbe érkeznek produkciójukkal: olyan helyre, ahol az operaműveltség magas fokú, a Bohémélet rengetegszer ment és megy ma is, mindenki kívülről fújja – csak épp sosem látta másképp –, óriási kihívás" - tette hozzá a főigazgató. A sorozatban kiváló fiatal operaénekesek lépnek színpadra, a két főszerepet Sáfár Orsolya és Boncsér Gergely alakítja. A produkció zenei vezetője az óriási szakmai tapasztalattal rendelkező Kovács János karmester. A Bohémélet 2.0 a bemutatót követően mindössze négy alkalommal lesz műsoron, a következő évadban azonban bekerül az OperaKaland programsorozatba, amely középiskolás fiatalokkal igyekszik megismertetni az opera műfaját.

 

MTI, Operaház

 

 

süti beállítások módosítása