Nem a Messiás – Ismét látható a Monty Python musicalje

Ismét látható a Brian élete alapján készült Nem a Messiás című vígoratórium. Április 3-án az Erkel Színházban mutatják be Eric Idle és John Du Prez művét.

A főbb szerepeket Heiter Melinda, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdú Steve, Pintér Dömötör játssza.

 

A ,,Nem a Messiás" egy humoros oratórium, amely a ,,Brian élete" Monty Python remekműnek a feldolgozása, egyfajta paródiája Handl Messiás című szerzeményének. 

 

28 évvel a film premierje után készült a vígoratórium a Brian életéből, melynek londoni bemutatóját csak 2009 október 23-án tartották meg a Royal Albert Hallban, óriási sikerrel. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

 

brian002

 

"Baroque 'n' roll"

 

Zenei stílusok között ugrál, műfaját tekintve Idle ,,baroque 'n' roll"-ként definiálja. Gyakorlatilag egy ,,pastiche", amelyre jellemző, hogy egymástól eltérő zenei műfajok, elemek keverednek a műben parodisztikus céllal. Így fér meg teljes egységben egymás mellett a velszi himnusz, a country, doo-wop, hip hop, a görög kórus és Bob Dylan

 

Galla Miklós a vígoratórium kapcsán elárulta, hogy az 1979-ben készült Brian életét tartják a legjobb művüknek a Monty Python csoport tagjai, többek között azért, mert koherens, összefüggő történetet mesél el és még üzenete is van: ne egy bálványt kövessetek, hanem gondolkozzatok önállóan!

 

"A Monty Pythonon nőttem fel és komolyan gondolom amit Galla Miklós mondott egyszer: nem az a dolgunk, hogy mi röhögcséljünk a színpadon. A nézők nevessenek" - mesélte Homonnay Zsolt.

 

 

 

"A bogarat az unokatestvérem, Peter Oundjian, a Torontói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere ültette a fülembe, még 2003-ban. Egy üveg chianti mellett azt javasolta, csináljunk közösen valami olyat, ami bevonzza a fiatal közönséget a koncerttermekbe, és egyszersmind ki is húz néhány szimfonikus zenekart az anyagi csődből. Később arra jutottam, hogy ha Händel Messiás című oratóriuma Jézus történetén alapult, miért ne írhatnánk Nem a Messiás címmel oratóriumot Brian sztorijából? John Du Preznek, akivel korábban a Spamalotot is csináltuk, tetszett az ötlet, szerencsére a Monty Python többi tagja sem ellenezte" - idézte fel az előtörténetet Eric Idle még 2015-ben, amikor a vendégszereplésével tavaly a Papp László Budapest Sportarénában adták elő a Nem a Messiás című művet.

 

brian004

 

 

Az előadásról

 

Betlehemben - Jézus születésekor - egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban. Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először tévedésből ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés...
A történetet szinte mindenki ismeri: ez a Monty Python csoport talán legnépszerűbb, alkotói munkájuk csúcsán készült filmje, a Brian élete. 1979-ben, a film alapján, a klasszikus poénokat és slágereit is felsorakoztatva született meg, a Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú) című vígoratórium.

 

A Monty Python Társulat legendás mozijában a rómaiak ellen szövetkező Júdea Népe Front például rájön, hogy valójában a kor legnagyszerűbb vívmányai a rómaiaktól származnak. A Brian életéből készült előadás alkotói, Eric Idle és John Du Prez sem hagyták ki ezt a fontos jelenetet a színpadi változatból, a Nem a Messiás (Csak egy haszontalan fiú) című vígoratóriumból.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása