Top Dogs - Budapesten Sebestyén Aba rendezése

A budapesti közönség előtt jól ismert előadás érkezik a Szkénébe Dunaújvárosból február 10-én, hiszen a Katona József Színház Kamrájában 14 éve műsoron van a topmenedzserekről szóló Top Dogs. A Sebestyén Aba rendezte vendégjáték az irónia, a játékosság és a mozgásszínház felől közelít a műhöz. Végeredményében drámaibb és misztikusabb nagy elődjénél.

 

“Nagyon aktuális a történet, az agymosásról van szó. Meddig mehet el az ember, tűrve az agymosást? Meddig tűrje a megaláztatást? Meddig képes beállni a sorba és bólogatni? Ebben élünk most is. Kinek a számára ne lenne ismerős a félelem, a rettegés, a kiszolgáltatottság, a biztonság elvesztése? Szerencsésen találkozik a Top Dogs témája a mai hihetetlen skizofrén politikai és társadalmi helyzettel. Milyen szinten lehet űzni a kapitalizmust, hogy csak a pénz, a fogyasztás, a betagozódás a fontos? Mekkora probléma a munkanélküliség? Milyen egyéni és családi tragédiákhoz vezethet, ha máról holnapra elveszíted az állásod?” – Sebestyén Aba, rendező az előadásról

 


 

A SZKÉNÉ AJÁNLÓJA A DARAB ELÉ:

A darab népszerűségét talán az egyre aktuálisabb témája adja: harmincas csúcsmenedzserek munka nélkül. Mindannyian elvesztették az állásukat. A jövőbeli munka reményében részt vesznek egy speciális, személyiségfejlesztő tréningen. Szerepjátékokat játszanak, hogy újra visszakerüljenek az üzleti élet körforgásába. Előadás menedzserekről, de nem csak menedzsereknek!

 

A TOP DOGS azokról a munkanélküliekről, illetve az egykori 'nagykutyákról', közép és felső vezetőkről szól, akiknek kezében elbocsátásuk előtt a hatalom szálai összefutottak. Röviddel ezelőttig még támadhatatlannak tűntek, s most egyszer csak hirtelen a vállalat szerkezetváltása, redimenzionálása, megszűnése miatt elküldik őket.

 

 Top Dogs web

 

Néhány ilyen elbocsátott sztármenedzsert ismerünk meg egy stresszoldó tréningen (Outplacement-irodában). A stresszoldó tréning amerikai találmány és az imidzsükre kényes  konszernek gátlásaiból él, amelyek kvalifikált és gyakran több éves gyakorlattal rendelkező alkalmazottakat bocsátanak el. Egyetlen nagyfőnök sem rúgja ki élvezettel a jobb kezét, különösen nem, ha az elbocsátásból származó konfliktusok árthatnak a cég hírének. Tehát sok vállalkozó megpróbálja az elbocsátott esését kipárnázni, úgyhogy segítséget nyújt egy új állást keresni.

 

Hogyan történik mindez? Az egykori nagykutyák a színészekhez hasonló képzést kapnak. Beszéd-, mozgás- és tartásgyakorlatok, szerepcserék, kis pszichodrámák alkotják az elsajátítandó anyagot. A kemény pszichikai és fizikai edzés során felszínre törnek a legintimebb szituációk. És mindez üzletté válik ebben a speciális intézményben, amelynek "termékéért" keményen fizetnek a konszernek.

 

Top Dogs 20150921 0002 web

 

A Top Dogs sohasem akar egyoldalúan felelőssé tenni, vagy ideológiai jelszavakat hangoztatni. Az sem célja, hogy pusztán megütközést keltsen. Inkább a felismerést tartaná fontosnak, azt, hogy felébressze a nézők érzékenységét olyan folyamatok iránt, amelyek sok érintettben szégyenkezést váltanak ki, jóllehet tudják, nem 'vétkesek'. Hogyan is tehetnének elbocsátásukról, csak mert az ipar és a szolgáltatók egyre radikálisabban próbálnak meg emberi erő nélkül működni?

 

Az előadás bekerült a 7óra7.blog.hu által felkért kritikusok által összeállított 2015 legjobb 40 előadása közé is!

Akármennyire távolinak is tűnik a kibukott és munka nélkül maradt csúcsmenedzserek lélektani újraépítkezésének a története, van vele dolgunk – még ha nem is mindig világos, hogy mi az a dolog. Sebestyén Aba játékosan ironizáló rendezése a mélyben és a komikumban egyaránt otthonosan mozog, az én elvesztéseinek egyéni történeteit többek között mozgásszínházi elemekkel önti friss formába. És noha a belepakolt poénok egyik-másika túlcsordul, az előadás élvezetes módon készteti a nézőit szembenézni olyan dolgokkal, amikkel nem szeretünk.

(7ora7.blog.hu)

 

edsxy

 

TOP DOGS

Anna Bosch: LAPIS ERIKA

Sebastian Silver: CSADI ZOLTÁN

Mark Zepter: FRITZ ATTILA

Patrik Stihl: GASPARIK GÁBOR

Hugo Müller: KISS ATTILA

Lili Swarovski: TŐKÉS NIKOLETTA

David Singer: GULYÁS HERMANN SÁNDOR

Emili Schöller: POLGÁR LILLA

tervező: HOTYKAI EVELIN

zeneszerző: BOROS CSABA

fordító: KOTTE EDITNÓTI JUDIT

koreográfus: GYÖRFI CSABA

a rendező munkatársa: FARKAS ERIKDUBAI PÉTER

rendező: SEBESTYÉN ABA

 

 

 

 

süti beállítások módosítása