A kortárs tánc dominál a leköszönő Millepied évadjában

Elsősorban kortárs táncszínházi előadások és csak két klasszikus balett, A hattyúk tava és A Szilfid szerepel a Párizsi Opera 2016-2017-es évadjának programjában, amelyet még a távozó táncigazgató, Benjamin Millepied állított össze.

    millepied

 

A francia táncos-koreográfus - akit a nagyközönség főként a Fekete hattyú című, Darren Aronofsky rendezte filmből és Natalie Portman amerikai színésznő férjeként ismerhet - egy héttel ezelőtt nyújtotta be lemondását, alig két évvel azután, hogy kinevezték a nagy presztízsű társulat élére, amellyel megromlott a kapcsolata. 
    

Benjamin Millepied-t Aurélie Dupont egykori táncosnő váltja szeptembertől a táncigazgatói székben, de a következő évad programját még a leköszönő igazgató jegyzi. 
    

A 38 éves világhírű koreográfus az amerikai Jerome Robbins, George Balanchine, Justin Peck és William Forsythe darabjait tűzte műsorra. Utóda szerint a 154 fős társulatnak "ahogy eddig is, nyitnia kell a kortárs művek felé", ugyanakkor Aurélie Dupont szerint két klasszikus balett a jövő évi 12 táncprodukció között "teljesen elégtelen". 
    

Stéphane Lissner igazgató a dalszínházi kínálatban 11 új bemutatót tervez a jövő évadban, amelyek között kevésbé ismert operák, mint például Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov Hópelyhecske című műve is szerepel, de nagy klasszikusok is, mint a Carmen Roberto Alagnával a főszerepben vagy Richard Wagner Lohengrin című operájának a milánói Scalában bemutatott változatának felújítása René Papéval és Jonas Kaufmannal a főszerepben, valamint Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operája Anne Teresa de Keersmaeker belga koreográfus rendezésében.
    

A jövő évadban öt rendező először visz operát színre Párizsban, köztük a belga Guy Cassiers, az ír Tom Creed és Mario Martone olasz filmrendező, valamint két francia színházi sztár, Guillaume Gallienne színész-rendező, a Comédie Francaise tagja és az alig 33 éves Thomas Jolly, akinek Shakespeare VI. Henrik című művéből készült 18 órás rendezése, majd annak folytatása, a III. Richárd óriási sikert aratott országszerte.

 

süti beállítások módosítása