Nyolc nő - Göttinger Pál rendezése Szombathelyen

Robert Thomas Nyolc nő c. bűnügyi komédiáját mutatta be február 12-én a szombathelyi színház Göttinger Pál rendezésében.

Ajánló a darab elé:

 

Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet.

 

Marcelt, az iparmágnást, karácsony előtt a hegyi kastélyában egyik reggel leszúrva találják. A külvilágtól elzárt kastélyban a telefon nem működik, az egyetlen autó is lerobban. A Marcelhez legközelebb álló nyolc nő mind egymást gyanúsítja. A feleség Gaby, lányai, Susanne és Catherine, az anyós Mamy, a sógornő Augustine, Marcel húga Pierette, a szakácsnő és a szobalány is eltérően fogalmazzák meg kötődésüket Marcelhez.

Hamarosan kiderül, hogy mindenkinek van valami takargatnivalója, és oka is lett volna a gyilkosságra. Végül az igazság napvilágra kerül, az álarcok lehullnak, a képmutatók lelepleződnek.

 

A 8 nő (8 Femmes) egy francia színdarab, szerzője Robert Thomas. A nyolc egyenrangú szereplőt felvonultató, nagy ensemble-játékra lehetőséget adó krimiből filmváltozat is készült 2002-ben, Francois Ozon rendezésében.

 

 

Göttinger Pál rendező az előadásról:

 

 

"A játékosság benne a legérdekesebb. Gunyoros műről van szó, amely a krimi műfaj modorosságaiból űz csúfot, miközben nyolc női szereplőn keresztül az emberi természetről is sötét képet kapunk. Szórakoztató, de elég rosszindulatú írás. (...)
Meglehetősen sokat alakítottunk az alapművön. Az a történet és a forma, amellyel mi operálunk, a 2002-es François Ozon-filmváltozattól is lényegesen különbözik. Míg a film óvatos, áttetsző, finom színekkel dolgozott, és a lélektani folyamatokat vette górcső alá, addig mi valami brutálisabbat, vadabbat, zsigeribbet és komikusabbat szeretnénk készíteni. Az előadásunk a Tim Burton-filmek világát idézi. A romlásból indulunk ki, karikatúraszerű elemeket használunk.
Adott egy pusztulófélben lévő vidéki ház, ami a vihar miatt el van zárva a külvilágtól. Marcelt, az iparmágnást egyik reggel leszúrva találják. A házban élő, hozzá legközelebb álló nyolc nő mind egymást gyanúsítja a gyilkossággal – az ehhez hasonló közhelyszerű körülmények, Agatha Christie-jegyek esetében tudatosan törekedtünk arra, hogy a lehető leghamarabb túlessünk rajtuk, és beleáshassuk magunkat a részletekbe. Reményeink szerint gyorsan felfogja majd mindenki, hogy nem a klisékre fogunk fókuszálni, és nem is lélektani aprólékosságú drámai színdarabot fabrikálunk. Milyen viszony fűzte a meggyilkolt iparmágnáshoz az összezárt nyolc nőt? Milyennek látták őt, és milyen indulatokkal viseltettek iránta? Ezekre a titkokra, és az alattuk lapuló gyilkossági indítékokra próbálunk nagyon egyszerű és már-már szájbarágós módon fényt deríteni. Amit alatta találunk: gyávaság, lustaság, némi emberi vacakság, ugyanakkor elemi erejű irigység, egymás szeretettel vegyes gyűlölete és persze játékosság – ezekkel foglalkoztunk a próbákon. (...)
Az elfojtott szenvedély, majd a belőle kirobbanó mindent elsöprő vádaskodás nem újdonság a drámatörténetben, természetesen nem mi találtuk fel. Ez a darab lehetőséget ad arra, hogy bumfordibb, kifordítottabb módon beszéljünk róla. Egy család életében történt katasztrófa – esetünkben gyilkosság – hatására olyan botrányok pattannak ki, melyek egymás vádolásába, kínzásába torkollhatnak. A szereplők rövid idő alatt akarnak megszabadulni mindattól, amit évtizedekig magukban cipeltek. Felszínre tör a sértettség, a gyűlölet, a szeretet – egyszóval mindazok a szélsőséges érzelmek, amelyeknek korábban nem volt alkalmuk formát ölteni. Az összes biztosíték egyszerre verődik ki – a hajdan erős akaratú, de aztán elgyengülő családfőtől való magatehetetlen függőség elmúltával emberi roncsok maradnak hátra".
 
 

 

A produkcióról képekben:

1

1.

2 

2.

10 

3.

3 

4.

4 

5.

6 

6.

5 

7.

8 

8.

9

9.

35501 

10.

Fotók: Weöres Sándor Színház

 
 

Szereplők:
Madame Chanel/Németh Judit
Louise, a szobalány/Alberti Zsófi
Susanne, az úr lánya/Grisnik Petra
Mamy/Vlahovics Edit
Gaby/Catherine és Susanne mamája/Fekete Linda
Augustine néni/Bálint Éva
Catherine, Susanne húga/Sodró Eliza
Pierette/Edvi Henrietta e.h.

Díszlettervező: Pilinyi Márta
Jelmeztervező: Bujdosó Nóra
Kellékes: Jenei Ági
Smink, maszk: Takács Katalin
Súgó: Kisely Máté
Ügyelő: Schmidt Róbert
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra


Rendező: Göttinger Pál

 

Bemutató: 2016. február 12. 19 óra, Nagyszínpad

 

süti beállítások módosítása