Ibsen-drámából készít előadást az M Studio

Horațiu Mihaiu rendezésében és Mălina Andrei koreográfiájában készült az M Studio legújabb előadása. A tenger c. produkciót február 16-én mutatják be Sepsiszentgyörgyön.

 

Az M Studio ajánlója:

 

Horațiu Mihaiu a kortárs román színház meghatározó alakja, a költői színház egyik meghonosítója Romániában. A képzőművészet irányából érkező rendező sajátos módon találkoztatja a verbális és non-verbális rétegeket előadásaiban. A látvány, a mozgás, a zene és a szöveg sajátos egybefonódásából egyedi színházesztétikát teremtett, amelyben a vizualitás kerül előtérbe. Előadásainak műfaját szokatlan terminusokkal, színházi installációként, vizuális esszéként határozzák meg. Színháza gyakran inspirálódik kortárs zenei művekből vagy képzőművészeti alkotásokból.

 

A rendező Henrik Ibsen A tenger vonzása című drámáját Ketil Bjørnstad norvég zeneszerző A tenger (The Sea) című zeneművével ötvözi. Az előadás megalkotására eredetileg a zenemű inspirálta, de víziójának színpadra állításához szüksége volt az Ibsen-darab erős irodalmi szövetére, ahogyan a hangsúlyos mozgásvilágra is – fogalmazott Mihaiu a társulat sajtótájékoztatóján. Éppen ezért kulcsfontosságú Mălina Andrei koreográfus munkája is a produkcióban.

 

A tenger plakat

 

Hogyan kezdünk el beszélni arról a világról, mely a múltat állítja a figyelem középpontjába? Ha már a szavak elfogynak, maradnak a víziók, képek, jelek, szimbólumok, melyek egyik valóságdarabtól elvezetnek a másikig. Ezért is válik az előadás központi motívumává a tenger, mely megszólaltatja a bennünk rejlő múltat, előhívja életünk jelentős momentumait, felébreszti a halhatatlanság iránti vágyunkat. Az előadás audio- és vizuáltechnikai eszközökkel, a prózai színház, a mozgásszínház, valamint a zene nyelvén teremt mindannyiunknak új lehetőséget, hogy töredezett emlékeink helyét újra megtalálhassuk.

 

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta. A bemutató február 12-én, kedden 19 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban, majd február 24-én és 25-én is játsszák az előadást. Jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók.

 

 

A tenger
Henrik Ibsen A tenger vonzása c. drámája nyomán

 

Szekrényes László: Wangel körorvos
Polgár Emília: Ellida, a második felesége
Nagy Eszter: Bolette, az első házasságból való lánya
Gáll Katalin: Hilde, az első házasságból való lánya
Orbán Levente: Arnholm, főgimnáziumi tanár
Bajkó László: Lyngstrand
Veres Nagy Attila: Az idegen


Rendező: Horațiu Mihaiu
Koreográfus: Mălina Andrei
Zene: Ketil Bjornstad
Díszlet, jelmez: Horațiu Mihaiu
Videó: Horațiu Mihaiu, Cezar Enache
Dramaturg: Szabó Réka


Ügyelő: Bartók Enikő
Fény: Szabó Huba
Hang: Chirițescu György
Öltöztető, kellékes: Both Melinda


m-studio.ro

 

 

süti beállítások módosítása