Nézünk, mint a moziban... - Film és tánc a Széchényi Könyvtárban

Filmművészet, élő zene és kortárs tánc fúziója a Góbi Rita és társulata által alkotott, az Országos Széchényi Könyvtár Nézünk, mint a moziban... estjének tematikájához készült kivételes produkció.

 

Február 18-án 16.30-tól Film és ideológia/Vágott változat címmel Réz András filmesztéta előadása hallható, majd a Memento Mori táncfilm vetítése és élő tánc következik a Góbi Rita Társulat részvételével

 

A művész ihletforrásai Kelet-Közép Európa memento moriként fennmaradt épületei és az emlékezet által őrzött női sorsok. A jellegzetes építészeti formák síkjai, terei, vonalai, perspektívái a mozdulatok, a tánc részeivé válnak, tisztelgéssé a nők előtt, akik szemtanúi és alakítói történelmünknek. Film és élő tánc egymásba fonódik, ahogyan az emlékezet és az idő. Az előadás alapját képező táncfilmet a nagyközönség korábban többek között Athénban, Prágában, Utah-ban láthatta.

 

 memento mori gobi

Fotó: Góbi Rita Társulat

 

A közép-európai road movie Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország rendszerváltó eseményeit egy-egy legendás helyszínen az eddigiektől eltérő módon, újszerű formai eszközökkel, a kortárstánc forma nyelvén mutatja be. A film főszereplője Góbi Rita kortárs táncos és koreográfus, aki különböző köztereken találkozott és alkotott közös táncélményt helyi táncművészekkel. 

Az első helyszín a pozsonyi Namestie Slobody (Szabadság tér) volt, ahol a szlovák Asociácia Súcasneho Tanca, a szomszédos ország legnagyobb kortárs tánctársulatának két művésze működött közre a forgatócsoporttal. A forgatást a Csehszlovákia egykori elnökéről, Klement Gottwaldról elnevezett autógyár területén folytatták októberben Prágában, de a stáb alkotási helyszínéül választotta azt az egykori lakótelepet is, amely lakhatatlansága miatt a szocialista rendszer szimbólumává vált a helyiek számára. Itt Andrea Miltnerova, idei Aerowaves-támogatásban részesülő cseh táncossal dolgozott együtt.


November elején a lengyel egykori hanza-város, Gdansk egyik régi, ma már üresen tátongó hajógyári területén forgattak, amely 1980-ban a későbbi rendszerváltó Szolidaritás mozgalom szülőhelye volt. Az alkotók egyértelműen ezt találták az egyik legihletőbb forgatási helyszínnek. Egy gdanski táncos, Anna Steller, valamint Danuta Zabawa hegedűs működőtt közre a lengyelországi forgatáson.

 

 

Program:

 

16.30 Film és ideológia/Vágott változat - Réz András filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, reklámszakember előadása
17.30 A Memento Mori táncfilm vetítése és élő tánc a Góbi Rita Társulat részvételével

Tánc: Góbi Rita, Szepesi Pál, Berényi Nóra Blanka (Nemes Nagy Ágnes tánctagozat hallgatója)

Zene: Radnóti Róza-zongora és Dóczy Gabriella-hárfa

 

Időpont: 2016. február 18.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem
A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

süti beállítások módosítása