Meghirdette új évadját a New York-i Met

 

26 opera - hat új rendezés, köztük egy premier - 225 előadásával várja a közönséget a 2016-2017-es évadban a New York-i Metropolitan Opera (Met), az azonban egyelőre bizonytalan, hogy James Levine világhírű karmester, az intézmény gyenge egészségi állapotban lévő zeneigazgatója, pálcát ragad-e az új szezonban.

    

Az intézmény 132. évadának repertoárjában 18 századi mesterművek és a közelmúlt egyik legsikeresebb operája is helyet kapott. A szeptember 26-án induló évadot Wagner Trisztán és Izolda című operájának új rendezése nyitja Nina Stemme főszereplésével.
    

A finn Kaija Saariaho 2000-ben született L'Amour de Loin című operája december 1-jén debütál a Met színpadán és új rendezésben láthatja a közönség a Tell Vilmost, a Rómeó és Júliát, a Ruszalkát és A rózsalovagot is.

 

metop

    

James Levine a tervek szerint több produkciót is vezényelne a következő évadban. Peter Gelb főigazgató szerint a végső döntést a karmester fizikai állapotának függvényében hozzák meg.
    

A júniusban 73. születésnapját ünneplő karnagy 1971-ben debütált a Metropolitan Operaházban és 1976 óta ő az intézmény zeneigazgatója. Levine 2011 augusztusában gerincsérülést szenvedett, aminek következtében kerekesszékbe kényszerült és 2013-ban tért vissza a karmesteri pódiumra; jelenleg Parkinson-kórral összefüggő problémák miatt kezelik.
    

A karmester mozdulatai bizonytalanok voltak a mostani évad Tannhauser és A denevér előadásai közben és végül Alban Berg Lulujának új feldolgozásától is visszalépett. Gelb szerint a Met már hetekkel ezelőtt arra készült, hogy bejelenti Levine visszavonulását a zeneigazgatói poszttól, ám egyelőre még várnak a karmester állapotának esetleges javulására.
    

A jelenlegi tervek szerint mindenesetre Levine fogja vezényelni 217. április 1-jétől Verdi Simon Boccanegráját és április 22-től Mozart Szöktetés a szerájból című művét. "Tényleg minden attól függ, hogy miként mennek a próbák" - szögezte le Gelb, elhárítva az arra irányuló kérdéseket, hogy beszélt-e már olyanokkal, akik Levine esetleges utódai lehetnek.
    

A karnagy vezényletével játsszák április 13-tól Strauss A rózsalovag című művének Robert Carsen-féle új rendezését, továbbá Rossini Olasz nő Algírban című vígoperáját, Verdi Nabuccóját - Plácido Domingóval a címszerepben - és Mozart Idomeneóját.
    

Verdi Traviatájának Willy Decker-féle minimalista feldolgozása 15 előadással ünnepli ötödik és egyben utolsó szezonját a Met-ben. A darabot Michael Mayer változatában fogják játszani a 2018-2019-es évadban. Az intézmény azt is elárulta, hogy a 2017-2018-as szezont Vincenzo Bellini Norma című kétfelvonásos operája fogja nyitni Anna Netrebko és Joyce DiDonato főszereplésével.
    

A jegyárak 25 és 480 dollár között maradnak az új évadban. A Met jegyeladása 69 százalékos volt az előző évadban, és Gelb szerint a mostani szezon mutatói ettől némileg elmaradnak.
    

Jövő májusban a Met nagyszabású gálakoncerttel ünnepli a társulat 50. évét a Lincoln Centerben. 
   

 

süti beállítások módosítása