Mirandolina - Dunaújvárosban játszik Makranczi Zalán

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház február 19-én mutatja be Carlo Goldoni Mirandolina című vígjátékát Lapis Erikával és Makranczi Zalánnal a főszerepben. Az előadást Király Attila rendezte.

 

A Bartók Kamaraszínház ajánlója:

 

A Mirandolina szerepdarab, jellemábrázolása és környezetrajza meghatározó. Elsősorban nem a cselekménye, hanem az emberi kapcsolatok a fontosak, azok alakulása mentén épül a darab dramaturgiája. A szórakoztatáson túl, mi lehet a mondanivalója, miről beszélhet a nézőnek, milyen üzenetet hordozhat ma ez a nő-férfi harcáról szóló több százéves emancipációs mű? 

 

DSC 0672

 

Király Attila rendező az 1910-es évekbe helyezte a komédia idejét; a férfi és női öltözködési szokások tradicionális jellege miatt is. A nő nőies, a férfiöltözködés pedig jelezte a társadalmi különbségeket. Ez a kor a némafilmek, a burleszk nagy ideje- az előadás stílusa is ezt tükrözi.


Mirandolina, a szép fogadósnő és a Lovag, különböző társadalmi osztály tagjai, de kapcsolatuk alakulásában mégsem ez a döntő. Egymás elleni harcuk, küzdelem az addig felépített, nyugodt életük megtartásáért; az önzés küzdelme egymás elfogadásáért. Az előadás egymásra építi a komikus szituációkat a burleszk játékmód segítségével, de a drámai oldalról sem feledkezik el: a hódolók önként hagyják el Mirandolinát, aki így teljesen magára marad, talán tanul a történtekből, amikor az előadás végén váratlan vendég érkezik…

 

 

 „ A színház is lehet jó!”- írják egymásnak a dunaújvárosi Rudas Szakközép- és Szakiskola diákjai. A produkció különlegessége, hogy a darab marketingtervét és annak végrehajtását a Rudas szakközépiskola diákjaira bízta a színház. A mai digitális világban a legnagyobb kihívás, hogyan csábítsák be a színházba a legfiatalabb generációkat. A diákok innovatív és kreatív ötleteikkel támogatják a produkció útját a néző felé, így a legfiatalabbak felé is.

 

Képekben az előadásról:

mirandolina 1

 1.

 

mirandolina 2

 2.

 

DSC 00161

 3.

 

DSC 03001

 4.

 

DSC 0056

 5.

 

DSC 0468

 6.

 

DSC 0362

7.

 

CARLO GOLDONI
Mirandolina
vígjáték
Fordította: Sediánszky Nóra

 

Lovag Makranczi Zalán
Őrgróf Kiss Attila
Gróf Fritz Attila
Mirandolina Lapis Erika
Ortensia Sipos Vera
Dejanira Tőkés Nikoletta

Fabrizio Jászberényi Gábor
Első szolga Csadi Zoltán
Második szolga Polgár Lilla


Tér: Király Attila

Jelmez: Papp Janó
A rendező munkatársai: Dubai Péter, Siegrist Cecília
Rendező: Király Attila

 

 

süti beállítások módosítása