Szerelem - Színpadi változat készül Makk Károly filmjéből

Déry Tibor művei nyomán, Makk Károly azonos című filmje alapján a színpadi változatot Kovács Krisztina készítette a Rózsavölgyi Szalonban.

 

 „A Szerelem nem korszakalkotó, hanem korszakváltó mű.” (Gelencsér András)

 

Ajánló a darab elé:

 

A kortárs irodalom remekeinek bemutatása mellett mindig is feladatunknak éreztük, hogy a 20. század klasszikusait is felidézzük. Ennek jegyében állítjuk színpadra Makk Károly legendás filmjét, az 1971-ben készült Szerelem című alkotást. A forgatókönyv Déry Tibor két megrendítő írása, a Szerelem és a Két asszony című novellák alapján készült. A Szerelem egy börtönből szabaduló férfi hazaútját, első boldog, ugyanakkor szorongásokkal és rettegésekkel teli szabad óráit írja le. A Két asszony pedig egy politikai fogoly otthon maradt szeretteinek fájdalmas kálváriáját és mindennapi küszködését írja le.

Az ötvenes években János politikai okokból börtönbe kerül. Tanárnőként dolgozó fiatal felesége, Luca hűségesen várja férjét, miközben anyósa előtt titkolja az igazságot, és elhiteti vele, hogy János Amerikába utazott filmet forgatni. Luca, hogy fenntartsa ezt a mesét, és életben tartsa beteg anyósát, színes történeteket talál ki, és hosszú, kalandos leveleket ír a nemlétező amerikai filmforgatásról, miközben a hétköznapok már egyre pokolibbak, egyre elviselhetetlenebbek a számára.

 

Makk Károly filmjében három csodálatos színészóriás: Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván játszották a főszerepeket megrendítő hitelességgel. A film és a novellák valóságháttere, hogy Déry Tibor és Darvas Iván az ötvenes években mindketten börtönbe kerültek: Déry 9 évig, míg Darvas 22 hónapig volt jogtalanul bebörtönözve.

 

A két novella és a film megmutatja, hogy az emberi szeretet, a másikba vetett hűség és bizalom mindent túlél, és azt nem kezdheti ki semmiféle hazugság vagy bármilyen politikai rendszer elnyomása.

 

Szerelem imazs jo

 

 

Déry Tibor - Makk Károly: Szerelem

 

Szereplők:

Luca: Pető Kata

Öregasszony: Molnár Piroska

Irén/Anya: Spolarics Andrea

János: Őze Áron

Erzsi: Erdélyi Timea

Orvos/Tanár/Takács/Feri: Sütő András

Művészeti konzultáns: Makk Károly

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida

Dramaturg: Kovács Krisztina

Rendező: Léner András

Bemutató: 2016. március 10.

 

A program az NKA támogatásával valósult meg

PREMIER A RÓZSAVÖLGYI SZALONBAN!

 

süti beállítások módosítása