Külvárosi legenda szerelemről, megbocsátásról – Liliom a miskolci színházban

A magyar irodalom egyik legszebb szerelmes történetét, Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját állítja színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező.

Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely február 26-án újra megelevenedik a miskolci színpadon.

 

IMG 4538

 

Ajánló a darab elé:

 

Julika, a cselédlány soha többé nem megy haza kimenőjéről, hanem a körhintás-csalogató Liliom kedvese lesz. Liliomot a körhinta-tulajdonos Muskátné, a férfi szeretője rúgja ki, amiért kiáll a kis cselédbogár mellett. Liliom és Julika együtt nyomorognak, közben Julika gyereket vár, ám Liliom türelmetlenül, rosszul bánik vele. Pedig szeretik egymást, igaz, mély szerelemmel. Olyan szerelemmel, ami ebben a világban nem is érthető, és nem is teljesülhet be igazán, és ami talán számukra is felfoghatatlan. De egymás iránt érzett hűségük még Liliom halála után is kitart, és örökre összeköti őket.

Molnár Ferenc egyik leghíresebb színdarabja hatalmas siker volt nemcsak magyar, hanem számos külföldi színpadon is. A Liliom azok közé a drámák közé tartozik, amelyek soha nem avulnak el. Ha kíváncsi, nyitott, érzékeny színházcsinálók viszik színre a körhintásfiú és a cselédlány, valamint a körülöttük lévő szereplők történetét, mély és egyben humoros előadás születik szerelemről, megbocsátásról, hűségről.

 

Az alkotók sajtótájékoztatót tartottak:

 

Szabó Máté elmondta, bár sokféle dramaturgiában előadták már ezt a történetet, ő Molnár Ferenc eredeti dramaturgiája mellett döntött.  – A leginkább annak a kontrasztja izgatott ebben a történetben, hogy kívülről milyennek tűnik egy kapcsolat, és belül milyen titkai vannak. Sohasem szándékosan lépünk a helytelen útra. Mindannyian tévelygünk, és ha valaki képes elnézni a tévelygésünket, akkor valóban megszűnhetnek a hibáink – hangsúlyozta a rendező. ­

-Néha valaki meglát bennünk valami olyat, amit a külvilág nem. Szerintem nagyon ijesztő tud lenni, ha valaki olyannak lát bennünket, amilyenek igazán mélyen vagyunk, és sok esetben ez elől el akarunk menekülni – tette hozzá.  – Liliom és Julika szerelme valójában egy legenda. Csak sejteni tudjuk, hogy ők hogyan és mennyire szeretik egymást. A legendákról nem tudjuk, igazak-e. Az tudja, aki ott volt. És csak az tudja, hogy mi a megbocsátás, aki egyszer bűnt követett el. De a bűn a „szívszerelme” által legendává lesz. Hogy ez a csoda hogyan történik meg, azt meséli el ez a történet.

 

IMG 4548 1

 

– Színészként ez egy hatalmas kaland és nagy utazás. Az előadás elején felszállunk a vonatra - mondhatjuk, hogy szerelemvonatra - és hét képen át végigmegyünk egy nagyon rögös, de nagyon gazdag úton, amelyen megismerjük a szerelmet, az emberi kicsiséget és nagyságot – mesélte Simon Zoltán, akit a Liliom címszerepében láthat majd a közönség. – Azt gondolom, hogy a "liliomság" nagyon sokféle. Nem csupán a csibészsége, a nyers ereje bűvöli el a nőket, hanem az is, hogy hatalmas szíve van. Ebből azonban keveset látunk. Liliom igazi személyisége abban ismerhető meg, ahogy Julika látja őt. Ez a kapcsolat egy nem e világra való szerelem. Liliom ennek a világnak a keretei között nem tud élni, túlságosan szabad lélek a hétköznapok gondjainak kötöttségéhez. Amikor találkoznak, a két lélek szárnyal egymás mellett, de a testük elszenvedi a mindennapok gyötrelmeit – tette hozzá a színművész.

 

Juli szerepét Czakó Julianna alakítja, aki elárulta, bár ez nem egy könnyű feladat, boldog, hogy ezt a szerepet eljátszhatja, mert számára ez a világirodalom legszebb szerelmes története. – Julika élete a Liliom iránt érzett szerelme miatt vesz 180 fokos fordulatot. Szerintem az a csodálatos ebben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó – mondta el a színésznő.

 

A szerelmi háromszög harmadig tagja, a Julikára féltékeny Muskátné szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. A színésznő elárulta, már játszott Molnár Ferenc darabban korábban, és nagyon közel érzi magához ezt a kort. – A nyelvezet, a stílus, a ruházat, minden nagyon közel áll hozzám, el tudnám képzelni magam abban a korban, ha lehetne, szívesen visszamennék. Molnár Ferenc fantasztikus szerző, igazi művész, igazi tehetség, és nagyon hálásak lehetünk neki a műveiért – mondta Szirbik Bernadett.

 

– Nagyon vágytam Muskátné szerepére, bár azt gondoltam, hogy majd később talál meg. De közben rájöttem, hogy ahogy múltak fölöttem az évek, megértem erre a szerepre. Ha a tükörbe nézek, azt gondolom: igen, én vagyok Muskátné – tette hozzá a művésznő.

 

IMG 4557 1

 

 

Molnár Ferenc: LILIOM

külvárosi legenda

 

Liliom             SIMON ZOLTÁN

Juli             CZAKÓ JULIANNA

Mari             SIMONFI ADRIENN

Hugó             KOKICS PÉTER

Muskátné             SZIRBIK BERNADETT

Hollunderné, Fogalmazó             MÁHR ÁGI Jászai-díjas

Ficsúr             HARSÁNYI ATTILA

Kapitány, Linzmann, Dr. Reich             FANDL FERENC

Berkovics, Kádár István             MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS

Budai rendőr, I. Rendőr, Esztergályos             FARKAS SÁNDOR

II. Rendőr, Orvos             MOLNÁR RÓBERT

Lujza             DÁVID KAMILLA

Hollunder fiú, Égi rendőr             OSVÁTH TIBOR

Égi alkalmazott I.             PÉVA IBOLYA

Égi alkalmazott II.             KEREKES VALÉRIA

Angyalok             A BALTAZÁR SZÍNHÁZ TAGJAI /

          AZ UTCA-SZAK FIATALJAI                   

Díszlettervező:            CZIEGLER BALÁZS

Jelmeztervező:             PILINYI MÁRTA

Látványvetítés:            HAJDUFI PÉTER

Dramaturg:                         GARAI JUDIT

Ügyelő:                        GAZDÓF DÁNIEL

Súgó:                                    BÍRÓ KLÁRA

Rendezőasszisztens: EGYÜD TÜNDE

 

Rendező: SZABÓ MÁTÉ

Bemutató előadás: 2016. FEBRUÁR 26. – Nagyszínház

 

 

 

süti beállítások módosítása