Salemi boszorkányok - Rába Roland rendezése Tatabányán

A tatabányai Jászai Mari Színház új előadását, A salemi boszorkányokat február 20-tól láthatják a nézők.

A darabról:

 

Elizabeth Proctort és férjét a salemi boszorkányperek során ítélték halálra 1692-ben. Próbálták elvenni tőlük az utolsó kapaszkodót is, amely az élethez köthette őket: a hitüket. Az Elizabeth-et alakító Danis Lídia mégis úgy érzi, karaktere nem egy áldozat, hanem egy alázattal teli, hihetetlenül erős asszony. 

 

„A legnagyobb kín és fájdalom az, hogy ezek az emberek ebben az életben és közegben nem kapnak feloldozást” – mondja Danis Lídia, aki Elizabeth Proctort, John feleségét alakítja Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjában.

 

A történet a salemi boszorkánypereket eleveníti fel, amelyek Amerikában, Salem városában zajlottak a 17. század végén. Fiatal lányok boszorkánysággal vádoltak meg pár helyi asszonyt, és azzal, hogy megbabonázták őket. A kis közösség szerény körülmények között élt, lelkipásztoraik szónoklatai gyakran a Sátán kísértéseiről és a szigorú erkölcsökről szóltak. Nem csoda hát, hogy könnyen hittek az emberek a lányoknak. Ráadásul a boszorkányüldözés kapóra jött: régi sérelmek kerültek felszínre, bárki boszorkánynak kiálthatott ki bárkit, és bosszút állhatott rajta. Tömeghisztéria tört ki. A perek végül tizenkilenc ember felakasztásával és sokak bebörtönzésével zárultak. Miller ebből az igaz történetből írta meg darabját.

 

salemi

 

Danis Lídia szavaival:

 

Danis Lídia szerint ez a mű – mint általában az örök klasszikusok – mindig tud újat nyújtani, és mindig fel lehet benne fedezni az aktualitást. „Előadásunk bemutatja, hogyan lehet valakit bármi miatt – legyen az egyetlen vétek, bűn – pillanatokon belül kirekeszteni egy közösségből, sőt a halálba kergetni. Ebben az a félelmetes, bármiért rád fogható, hogy te bűnös vagy – akár etnikai, akár politikai, vagy bármilyen más alapon. Ez sajnos ma is előfordul, mintha az ember alig változott volna a századok során. Számomra ettől olyan aktuális ez a történet.”

 

Elizabeth Proctor a boszorkánysággal megvádolt személyek között van, Danis Lídia mégsem akarja őt szenvedő áldozatként bemutatni. „Én nem azt szeretném megfogni, hogy egy nő mitől zárt és rideg, hanem hogy vannak olyan hús-vér asszonyok, akik bizony küzdenek azzal a problémával, hogy a kapcsolatuk, házasságuk tönkremegy. A szerepem gyönyörű, hiszen egy alázattal teli, ugyanakkor nagyon erős tartású, gerinces nő, aki nem akar megtörni, nem hagyja, hogy elvegyék tőle az igazságát. Isteni erővel megpróbál a vádak fölé emelkedni. Egy hihetetlen anya és asszony, aki azonban a végén mégsem kap a végén feloldozást.”

 

Danis Lídia szerint az előadás nem csak arról szól, hogyan bélyegeznek meg valakit, hanem arról is, hogyan bélyegezzük meg saját magunkat.

 

Folytatást itt olvashat.

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Szvatek Péter 

1 

1.

2 

2.

3 

3.

4 

4.

6

 

5.

 5

6.

7 

7.

8 

8.

9 

9.

10 

10.

11 

11.

12 

12.

13 

13.

14 

14.

15 

15.

Fotók: Szvatek Péter 

 

SZEREPLŐK:

 

 

Samuel Parris, salemi lelkipásztor  Honti György 
Betty Parris, a leánya  Bábinszki Ágnes 
Tituba, Parris indián szolgálója  Tóth Rita 
Abigail Williams, Parris unokahúga  Szabó Emília 
John Proctor, földműves  Crespo Rodrigo 
Elizabeth Proctor, John felesége  Danis Lídia 
Mary Warren, Proctor szolgálója  Pilnay Sára e. h.
Thomas Putnam, földműves  Kaszás Mihály
Mrs. Ann Putnam, a felesége  Bakonyi Csilla 
Mercy Lewis, a szolgálójuk  Lass Bea 
Rebecca Nurse, bábaasszony  Egri Márta 
Francis Corey, földműves  Áts Gyula 
Susanna Walcott, szolgáló  Kaprielian Alexa 
Danforth, kormányzóhelyettes, a bíróság elnöke  Végh Péter 
Hawthorne, a bíróság ügyésze  Megyeri Zoltán 
Hale, tiszteletes, városi lelkipásztor  Kardos Róbert 
Herrick Cheever, bírósági jegyző  Maróti Attila 

 
 

Díszlettervező  Reich Dániel 
Jelmeztervező  Bánki Róza 
Dramaturg  Róbert Júlia 
Zene  Juhász Levente 
Rendező  Rába Roland 
Szcenika  Czechmeister László 
Világítás  Gergely Erzsébet 

 

Ügyelő  Laczkó Edit 
Súgó  Fábián Ilona 
Rendezőasszisztens  Vass János Pál 

 

 

 

süti beállítások módosítása