Felavatták Honthy Hanna szobrát az Operettszínház télikertjében

123. születésnapja után egy nappal, hétfő délután az Operettszínházban kapott egész alakos szobrot a Kossuth-díjas Honthy Hanna. Az eseményen részt vettek a teátrum primadonnái, akik egykoron és ma is azt a legendát vitték és viszik tovább, amit a művésznő képviselt.

Lőrinczy György főigazgató, aki Fisch Mónikával együtt pár órával a szobor avatása előtt érkezett haza Tel-Avivból A Denevér izraeli vendégszerepléséről, kiemelte: “Különleges alkalomra gyűltünk össze, 100 éves A Csárdáskirálynő és nem csak a tavalyi gálával emlékeztünk meg a jubileumról, hiszen a magyarországi bemutatót 1916-ban tartották. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepségsorozat részeként tisztelgünk Honthy Hanna emléke előtt, mivel A Csárdáskirálynő Cecíliája az egyik leghíresebb szerepe volt. Meghívtuk azokat a primadonnákat, akik egykoron és ma azt a legendát vitték és viszik tovább, amit Honthy Hanna is képviselt: Domonkos Zsuzsát, Zsadon Andreát, Medgyesi Máriát, Szóka Júliát, Felföldi Anikót, Fischl Mónikát, Lehoczky Zsuzsát, Kállay Borit, Kalocsai Zsuzsát, Kovács Zsuzsát, Bordás Barbarát és Lévai Enikőt” – mondta a direktor, majd átadta a szót Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőnek, aki a Marie Antoinette próbájáról érkezett a szoboravatásra.

 

szobor004

 

Beszédében kifejtette, hogy Honthy Hanna nemcsak a primadonnák  és az operett-játszás legendája, hanem a színművészeté is.Megtestesítette mindazt, melyre azt mondjuk: színésznő, művésznő. Egy művésznőről pedig értelemszerűen rengeteg monda kering, sokszor hallottuk, hogy milyen éles nyelve volt, olvashattunk Feleki Kamillhoz fűződő kapcsolatáról, keringteg olyan hírek, hogy nem is ez volt az eredeti neve, hogy A Csárdáskirálynő a páratlan újrakezdés lehetőségét hozta el életében… De a lényeg a személyiségében van. Nekünk a színházban nincs más lehetőségünk, mint, hogy az ő útját követjük. A személye pedig messze túlnő azon, hogy operett-színésznő, hogy egy korszak művésze. Honthy Hanna etalon” – emlékezett Kerényi Miklós Gábor.

 

 

szobor007

 

Lőrinczy György hozzátette, hogy a szobor magánadományból készült, az adományozó azonban inkognitóban szeretne maradni, így csak annyit árulhatnak el róla, hogy nagy operett és Honthy Hanna rajongó. “Ezúton is nagy szeretettel köszönjük neki és Párkányi Raab Péternek, a szobor alkotójának” – mondta a főigazgató, majd Kalocsai Zsuzsa Jákfalvi Magdolna Honthy Hannáról szóló tanulmányából olvasott fel részleteket.

 

szobor003

 

A szobrot az Operettszínház aktív és nyugdíjas primadonnái, valamint örökös tagjai leplezték le. Arányi Adrienne, Lehoczky Zsuzsa, Marik Péter, Kovács Zsuzsa, Medgyesi Mária, Fischl Mónika néhány kedves emléket, gondolatot is megosztott Honthy Hannáról a sajtó képviselőivel.

 

 

Lehoczky Zsuzsa arról mesélt, hogy Honthy Hanna annak idején örökbe akarta őt fogadni, Felföldi Anikó a művésznő humorérzékéről anekdotázott.

“Amikor Feleki Kamill kicsit előbb kapta meg a Kossuth-díjat, csak annyit mondott neki: nem baj, nem bánom, neked úgy is maga Kossuth Lajos ígérte meg…”  - mesélte.

 

szobor005

 

A legendás színésznő 123 éves lenne idén, alakja és emléke örök. Az Operettszínház emeleti, nézőtéri társalgójában járva erről mindenki meggyőződhet mostantól.

 

Színház.hu,

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása