Tudományos színmű készül Veszprémben

Megkezdődtek a Nikola Tesla munkásságát feldolgozó A VoltEmber című tudományos színmű próbái a Veszprémi Petőfi Színházban. Balázs Attila művét Tóth Loon rendezésében mutatja be a társulat. április 2-án a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

 

A veszprémi színház ajánlója:


A délvidéki Balázs Attila József Attila-díjas író szellemi párbajba rejtett dokumentum krimijének ősbemutatójával Nikola Tesla munkásságát ünnepelik.


A színdarab a szórakoztatás célján túl a mű kultúrtörténeti, filozófiai, vallási, nem utolsósorban fizikai, természettudományi kérdéseket igyekszik érdekfeszítő módon felvetni. Ilyen alapvetően – a fausti motívum homlokterében – a Föld keletkezése a Mindenható munkálkodásától a hawkingi Nagy Bumm elméletéig. Hovatovább a hajlékony, itt-ott előrefutó, vagy éppen elmaradó, az események mögött poroszkáló idő problematikája.

 

Tesla

 

Az időé, amely Nikola Tesla szerint kissé furcsán viselkedik: hol kinyúlik, hol gomolyogva mintegy disznófarok-ábrába rendeződik. A végtelen fausti (ördögi és isteni) történet Nikola Tesla révén a teleportáció fogalma köré rendeződve szűkül le. Ezen a ponton lép be a történetbe a krimi, anélkül hogy meghatározó mód ráerőltetné a drámára saját műfaji jegyeit.

 

Az előadásban színpadra lép Orosz Csenge, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója, Szűcs Krisztina, Szűcs László, Máté P. Gábor és Szeles József.

 

 

 

süti beállítások módosítása