Fociultrák és Amphitryon - Kárpáti Péterrel készített előadást a k2

Fociultrák harcával keveri Amphitryon történetét a k2 Színház és Kárpáti Péter közös előadása, a Dongó.

A társulat két fiatal rendezője, Fábián Péter és Benkő Bence Kárpátival közösen készítette az előadást, melynek szövegét improvizációkból állították össze. A Dongót február 26-án mutatják be a Trafó Klubban.

 

A Trafó ajánlója:

 

"Ki vagyok én? A kibaszott Cápa vagyok, és takarodjatok, mert elharapom a torkotokat. Szálljatok ki az életemből. Te is, Dongó, életedben nem vívtál még igazi harcot bármiért. A saját életeteken kívül semmi nincs, amiért ti éltek. Nekem van. Jézusom, veletek kéne kiállni? Gondolkozzatok már el! Ez egy közösség? Egy csapat, de komolyan? Hallod, Pöröly, ketten kezdtük, ketten is csináljuk végig...


Azért lehet, hogy csörgök anyámnak, hogy a vacsorát az Uzsokiba hozza. Valami jó meleg húslevest hozzon. Jó meleg takaróval takarjanak be, a föld alatt geci hideg van. A babatakarómat adják rám. És valami szép, nagy lila-fehér csokrot akarok. Mi legyen a taktikánk? Egyet-egyet kapásból ki kéne ütni, amíg azon nevetgélnek, hogy csak ketten jövünk. Amíg ezen parádéznak, addig kettőt állba kell baszni egyből, és akkor már csak négyen vannak.
Nyerni fogunk! Menni fog! Történelmet írhatunk."

 

 MG 0236

 

A klasszikus történetben amíg Amphitryon és szolgája csatába mennek, s amíg távol maradnak, addig két isten, Jupiter és Merkúr az ő alakjukba bújva csábítja el Amphitryon feleségét. A csatából vérző sebekkel, de diadalittasan hazatérő Amphitryon felismeri az átverést, és elindul a valódi harc.
Ezt a történetet hozták össze az alkotók a fociultrák szubkultúrájával és legjellegzetesebb rítusával, az ustawkával, azaz szurkolótáborok előre lebeszélt időpontban és helyszínen történő párbajával, háborújával. Az ókori mítoszt így talpig mai köntösbe, vagy inkább mezbe öltöztetik az alkotók. A Dongó legalább annyira humoros, mint amennyire magában rejt komolyabb, mélyebb filozófiai kérdéseket. Együttélés, háború, féltékenység – meg egy adag mai Magyarország.


Az előadásban a József Attila-díjas drámaíró, dramaturg, rendező Kárpáti Péter játékmesterként működik közre, azaz improvizációs helyzeteket teremt a próbákon. Ezeket a jeleneteket rögzítették, és a k2 fiatal szerzőpárosa az improvizációk szövegéből rakja össze Kárpáti Péterrel közösen a produkció szövegkönyvét. Sok múlik a szereplőkön, pillanatnyi állapotukon, azon, hogy a bennük dúló feszültség a játék során miként szabadul fel, tör ki, és azon, hogyan állnak össze végül egyetlen kerek egésszé a jelenetek.

 

A Dongó az első állomása annak a sornak, amelyben a Trafó három színházcsináló generáció új, kamaraprodukcióit mutatja be. Az korábban TITÁNium díjat nyert k2 Színház most a Fővárosi Önkormányzat Staféta programjának keretében készítette a produkcióját, ők képviselik a középső, azaz a pályakezdésen már túljutott, de még éppen tapasztalatokat szerző generációt. Utánuk a már nagy szakmai múlttal rendelkező Hudi László új előadása, az Optimista est következik a Trafóklubban, Murányi Tünde főszereplésével március 9-én. Végül a sor legfiatalabb alkotója, Kelemen Kristóf mutatja be a III. TITÁNium szemlén Trafó-díjat elnyert pályázatából készült előadását, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magunkról beszélünk című produkciót március 19-én.

 

 MG 0259

 

Fábián Péter és Benkó Bence az előadásról:

 

"(...) Nehezen lehet dokumentarista módon elmondani az ultrák mindennapjaikat, nem lehetetlen ugyan, de akkor el kellett volna velük tölteni rengeteg időt, nagyon-nagyon sok emberrel beszélgetni – nekünk azonban nem ez volt a célunk. Mi azt a közös pont kerestük, amely például a K2-ben vagy a világon bármilyen csoportosulásban egyaránt megvan. Az érdekelt, hogy van valami, amiről azt mondják az emberek: ennek a zászlaja alatt szeretnénk létezni, a közös cél érdekében valamit csinálni. Nagyon fontos, hogy higgyenek valamiben, mint ahogy – reméljük – a színészeink is hisznek valamiben. Egy fociszurkoló csapat is hisz a játékosokban, a saját csapatában. Nagyon sokat hozzáad egy ember életéhez, ha tartozhat valahová, ebből adódóan pedig könnyű beleszeretni a csapatlétbe – ez ugyanúgy működik egy színházi társulaton belül is, mint egy szurkolói csapatban. Ez az életben mindegyik működő csoportosulására igaz lehet. (...)


Ha valaki nagyon akar valahova tartozni, akkor ezt általában egyfajta lelki hiány okozza. Emiatt érzi azt, hogy attól lesz teljes az élete, ha részese lehet egy nagyobb egésznek. Az talán valamit pótol az életében, ami amúgy hiányzik. A hozzátartozás aztán vagy eltereli a figyelmet a hiányérzetről, vagy tényleg segít feldolgozni ezt a problémát. Nagyjából ezek azok az okok, melyek miatt valaki egy ilyen csoportosulásba, ilyen szinten bele tud szeretni. A színpadi feldolgozás tekintetében az volt az egyik fő célunk, – ez is közben derült ki – azért is volt jó téma a huliganizmus, mert így nem a saját csapatunkkal kezdtünk el foglalkozni, távolságot tudtunk tartani – így aztán nem is egy pszichodráma lett a végeredmény. (...)


A mostani munkánknál minimális a rendezői szerepkör. A tér is nagyon kicsi, ami könnyen kezelhető, nekünk most igazából csak kordában kell tartani a folyamatot, hogy el ne billenjen, s a srácok tudjanak reflektálni önmagukra, de ne vesszenek el a saját igazságkeresésükben. Az improvizáció azonban emberfüggő, sok színész nem érzi jól magát egy olyan helyzetben, ahol nagyon sok mindent rábíztak. Akad, aki abban éli ki a saját szabadságát, hogy nagyon határozott keretek közé szorítják, és csak azon belül mozoghat. Van, aki meg éppen ettől őrül meg, s nem tud vele mit kezdeni. Számomra azonban izgalmas, hogy a színészek hozzátehetik a saját ötleteiket, nekünk pedig igazából arra kell figyelnünk, hogy mindez egységet alkosson."

 

Az alkotókkal a potszekfoglalo.hu készített interjút.

 

 MG 0292

 

 

Ustawka és az istenek
k2 Színház - Kárpáti Péter:

DONGÓ
– amikor nem marad már más, csak a harc –

  

Játsszák:
Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Rózsa Krisztián, Viktor Balázs


Látvány: Jeli Sára Luca
Produkciós vezető, rendezőasszisztens:: Erdélyi Adrienn
Dramaturg-asszisztens: Szász Hanna

 

PREMIER
2016.02.26. 21.00 óra
Trafó Klub


Következő időpontok
2016.03.10-11. 20.00 óra

 

süti beállítások módosítása