Emigránsok - Mucsi Zoltán rendezése a Stúdió K-ban

Március 3-án mutatja be a Terminál Workhouse Sławomir Mrožek Emigránsok című darabját Mucsi Zoltán rendezésében a Stúdió K Színházban.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Mrožek darabja egy egészen más Európában született meg, mint amiben ma élünk, mégis, témája és az általa bemutatott problémák örök aktualitásukkal az elevenünkbe vágnak. Mi késztet egy embert arra, hogy elhagyja hazáját, legyen az értelmiségi vagy éppen kétkezi munkásember? Kitéphetők-e végérvényesen a gyökerek egy jobb élet reményében? Hogyan élhet le valaki egy életet idegenként?

 

Nem politikai drámáról van szó. A két névtelen alak (Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv alakításában) egész előadáson át tartó szóváltásának elsődleges célja nem az, hogy éles rendszer- vagy társadalomkritikát nyújtson. Mucsi Zoltán először rendez Magyarországon a Terminál Workhouse felkérésére. Az előadás szövegkönyvét Pászt Patrícia fordította újra, felfrissítve és közelebb hozva a ma emberéhez Mrožek szövegét. Az előadás a Manna Kulturális Egyesület és a Lengyel Intézet támogatásával jött létre.

 

"A Terminál Workhouse egy frissen alakult társulat, akik alig egy éves működésük alatt több előadást is létrehoztak már. Hatalmas lendület van bennük. Ritkán látok ennyire határozott csapatot, ilyen szakmai háttérrel és elkötelezettséggel, ezért boldogan támogatom a kezdeményezéseiket. A Manna pontosan ezt a feladatot vállalta, hogy az ilyen felnövekvő csapatokat segíti az első lépésekben. Az Emigránsok új fordításban való színpadra állításába ennek mentén sikerült bevonni a Lengyel Intézetet és a Stúdió K-t" – mondta el Gáspár Anna, a Manna Egyesület elnöke.

 

 emigransok 12

Fotó: Torják Orsolya

 

Mucsi Zoltán az Emigránsokról:

 

"Hiába íródott akár ötven-száz évvel ezelőtt egy darab, sokszor a társadalom nagyon maivá tudja tenni. Mrožek műve egy általános problémát vet fel. Két ember elkerül a hazájából: az egyik ideológiai vagy szellemi rabság miatt, a másik a jobb élet vagy nagyobb kereset reményében. Ez a két ember a hazájában valószínűleg másfél percnél többet nem beszélgetne. Annyiban kimerülne a kommunikáció, hogy az egyik megkérdezné a másikat, tudja-e hol van a Liget utca. Több közük nem lenne egymáshoz. A kényszer által viszont az új helyen bekerülnek egy lyukba, itt élnek együtt három és fél éve. Ők ketten nagyon nem egymáshoz való emberek. Más a lelkületük, a világnézetük, a létezésük. Engem ez izgatott a darabban, hogyan tud együtt lenni két ember, akik egyébként, ha nem lett volna az életükben az a helyzet, hogy elhagyják a hazájukat, soha nem beszélgetnének. (...) Amikor ez a darab íródott, még állt a Vasfüggöny. Az értelmiségiek szellemi emigrációként hagyták el az országukat. Most is biztos van olyan, aki ezért megy el. De a Londonban dolgozó több százezer magyar nagy része inkább a jobb élet vagy kereset reményében költözik ki. Meggyőződésem szerint a nem itthon dolgozó magyarok kb. 2 százaléka az, aki ha itthon normális megélhetése lenne, akkor is elköltözne. A többiek maradnának. Majd mindenki eldönti magának, hogy az érzései és ítélete szerint el kell-e innen menni, rákényszerítették-e őket a távozásra, vagy értelmetlen az egész. De a darabban a két ember sorsa érdekelt igazán. (...)

 

Voltak rendezői ambícióim korábban is, amiket végül mindig félretoltam. Eddig talán soha nem volt elég erős az invitálás és a motiváció. Géczi Zoli és Molnár Guszti, a Terminál Workhouse társulat két színésze szerették volna Mrožek Emigránsok című darabját színpadra állítani, és megkértek, hogy segítsek nekik. Én pedig úgy éreztem, szívesen foglalkoznék ezzel. Nekem a rendezés egy játékmesteri feladathoz hasonlít. Valami ragadt rám az évtizedek alatt, és talán tudok segíteni a színészeknek egy szerep megformálásában." (A HVG interjúja itt található.)

 

Képekben a próbáról:

Fotók: Torják Orsolya

emigransok 01

1.

emigransok 02

2.

emigransok 03

3.

emigransok 04

4.

 

emigransok 06

5.

emigransok 07

6.

emigransok molnar gusztav mucsi zoltan

7.

 

Sławomir Mrožek: Emigránsok

 

Szereplők:
Géczi Zoltán
Molnár Gusztáv

 

Rendező: Mucsi Zoltán
Dramaturg: Gyulay Eszter
Asszisztens: Hodászi Ádám
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Fordító: Pászt Patrícia
Zeneszerző: Monori András
Díszlet: Czigler Balázs
Jelmez: Kiss Julcsi

 

Bemutató:

 2016. március 3., 19:30

Stúdió K Színház

 

 

süti beállítások módosítása