I. Erzsébet - Fodor Tamásék Marosvásárhelyen vendégszerepelnek

Vendégbérletes előadásaként tekinthető meg március elején a budapesti Vádli Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház közös produkciója, Paul Foster: I. Erzsébet című darabja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

 

Paul Foster színdarabja a világtörténelem egyik legnagyobb és legellentmondásosabb alakjának, I. Erzsébetnek, a modernkori Anglia megteremtőjének állít emléket. Az 1558 és 1603 között uralkodott királynő egy egész történelmi korszakot fémjelez, átmenetet a középkorból a modern világba. Rendkívüli személyiségén túl ez teszi érdekessé őt színházi értelemben is, hiszen egy, a mai korral sok szempontból rokonítható korszakban élt, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt - olvasható az előadás ismertetőjében.


Paul Foster drámája a színház a színházban technikáját alkalmazza: egy társulat életét mutatja be, amely éppen egy Erzsébetről szóló darabot próbál. Olyan világot teremt, amely részben eljátssza, részben pedig kívülről reflektál a korra, Erzsébetre és cselekedeteire, valamint döntéseinek mozgatórugóira.

 

Erzs 08 

 

"Az I. Erzsébet című darab egyszerre mutatja be egy középkori angol színtársulat viszonyait és a korszak hatalmi játszmáit. A darabbeli Erzsébet egy elszánt, a hatalomért mindenre képes, zsarnoki figura. Fodor Tamás ennek kapcsán beszélt arról, hogy a darabbeli alakításához, és magához az előadáshoz is felhasználtak mintákat a jelenkor magyar közéletéből. "Női figurákban nincs, de extrém karakterekben van gyakorlatom. Utóbbi lényege, hogy a játszott alakot eltávolítjuk a közvetlen hétköznapiságtól. Persze van véleményem a jelen hasonló figuráiról is, ezért jártam be több utat a szerep végső megformálásáig. Erzsébet szónoklatát az állam vezetőjének felelősségéről például megpróbáltam Orbán Viktor stílusában is elmondani. Fals lett. (...) Elvesztek volna az előadás drámai ellentmondásai (...) A világpolitikai kontextus ma is legalább annyira izgalmas, mint a darab megidézte korban, s ugyancsak vannak rokon vonásai Erzsébet taktikus, olykor törvénytelenségeket is felkaroló politikájával" - fogalmazott Fodor Tamás a 168 Óra interjújában.

 

erzs 20

 

Az előadás rendezője Szikszai Rémusz, akiről Tarján Tamás a revizoronline.hu-n így nyilatkozott: „Szikszai rendezői arcéle egyre markánsabban kirajzolódik: három fontos bemutató után nagy magabiztossággal megállapítható, mi és miért érdekli a rendezői székért szerencsére a színészi pályáját sem feladó színházcsinálót.”

 

„Ez Shakespeare kora persze, amikoris a szegény színháziaknak nagyon nehéz soruk volt. Olykor meg nagyon jó. És mivel Erzsébet, ez a nagy uralkodó jó sokáig ült az ő nehezen megszerzett trónján, amiért is meglehetős nagy árat fizetett egész életében, hát voltak neki ilyen meg olyan periódusai, vagyis hol szerette a színházat, hol meg nem annyira, és mindegyik periódusát törvények sokaságával kísérte. Paul Foster meglehetősen vázlatos-levegős darabja – amely alig negyven éve született – meglehetős szabad kezet ad a színrevivőknek, és Szikszai Rémusz rendező és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás csapata él is ezzel a szabadsággal: beleír és belejátszik az alapanyagba” – írta az előadásról Csáki Judit a hvg.hu-n.

 

Erzs 05

 

A szereposztás tagjai Nagypál Gábor, Fodor Tamás, Bercsényi Péter, Kaszás Gergő, Tóth József, Tamási Zoltán, Keresztény Tamás, Herczeg Tamás és Király Attila, valamint Bodor Johanna és Szikszai Rémusz. Zene: Monori András, dalszövegek Kovács András Ferenc, díszlet: Varga Járó Ilona, jelmez: Kiss Julcsi, dramaturg: Szikszai Rémusz, fény: Varga László, hang: Molnár Péter. Produkciós vezető: Kulcsár Viktória, asszisztens: Skrabán Judit és Tóth-Gábor Anna.

 

Az előadás 2016. március 3-án csütörtökön, 4-én pénteken és 5-én szombaton, mindannyiszor 19.30-tól tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

 

A pénteki előadásra a Kedvezményes vendégjáték bérletek, míg a szombatira a Bernády György mecénás bérletek, és a Vendégjáték bérletek érvényesek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a www.biletmaster.ro honlapon, a Kultúrpalota jegyirodájában 12.00-16.30 óra között, a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között és előadások előtt egy órával.

 

 

süti beállítások módosítása