Fodor Tamás alakítja Pulitzert a Spinozában

A magyar származású Joseph Pulitzer életét dolgozza fel a Spinoza Színház új bemutatója. A modern újságírás atyját Fodor Tamás alakítja, játszótársa Makranczi Zalán és Szinetár Dóra lesz a március 20-ai premieren.

 

A Spinoza ajánlója:

 

A makói magyar fiatalember, Pulitzer József 17 éves korában, egy szó angoltudás és egy fillér nélkül vándorolt ki Amerikába 1864-ben, és részt vett a polgárháborúban. Mire 22 éves, már szenátor, magyar származásúként elsőként Amerikában. Pulitzer teremti meg az óceánon túl a modern újságírást, Amerika legnagyobb lapja az övé lesz, és hamar a leggazdagabb amerikaiak közé küzdi fel magát. Ő építi meg New York első felhőkarcolóját, neki köszönhető a New York-i szabadságszobor, a Lady Liberty is.

 

IMG 9447-16-2

Fotó: Spinoza Színház

 

Pulitzer egész életén keresztül a korrupció-mentes Amerikáért, a civil szerveztek megerősödéséért és a sajtószabadságért küzdött. Olyannyira, hogy ezekért az értékekért még az akkor elnökkel, Theodor Roosevelt-tel is perre ment, amit meg is nyert. (Ez a Theodor Roosevelt lesz azután az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogat, hogy találkozhasson Mikszáth Kálmánnal, kedvenc könyvének írójával.) A sajtószabadság érdekében Pulitzer teremti meg az első újságíró-iskolát (Columbia Egyetem) és száz évvel ezelőtt létrehozta a nevét viselő díjat.

 

E bravúros élet mögött egy tragikus-beteg ember áll. Sok haláleset övezi életét, ezer testi-lelki baj gyötri (álmatlanság, reuma, depresszió, idegösszeroppanás, zaj-érzékenység) és 40 éves korára megvakul. De végig ambiciózus. Vakon is az utolsó percig kezében tartja a sajtót, nyomorék sorsát bátran viseli és élete végéig küzd a demokráciáért és a korrupció-mentes, átlátható Amerikáért.

 

Az olvasópróbáról képekben:

Fotók: Spinoza Színház

IMG 9421-5-2

 1.

IMG 9437-12-2

 2.

pulitzer 02

 3.

pulitzer 04

 4.

pulitzer 05

 5.

pulitzer 06

 6.

pulitzer 07

7. 

pulitzer 08

 8.

pulitzer 09

 9.

pulitzer 10

 10.

 

A Pulitzer-ügy
- színdarab -

Játszódik: New Yorkban 1908 és 1910 között

 

József Pulitzer, a sajtókirály: Fodor Tamás

Theodor Roosevelt, elnök: Makranczi Zalán

Albert Pulitzer: Makranczi Zalán

Bírónő: Szinetár Dóra


Írta: Sándor Anna

 

Dramaturg: Szeredás András

Rendező: Czeizel Gábor

Kosztüm, díszlet: Veréb Dia

Producer: Sándor Anna

 

Bemutató:
2016. március 20. vasárnap 19 óra

 

További előadások:
2016. március 22. kedd 19 óra
2016. március 31. csütörtök 19 óra

 

 

süti beállítások módosítása