"Komoly önboncolás volt" - Molnár Gusztáv és Géczi Zoltán válaszolt

Március 3-án mutatja be Mucsi Zoltán rendezésében a Terminál Workhouse Sławomir Mrożek Emigránsok című darabját a Stúdió K-ban. A premier kapcsán az előadás két főszereplőjét, Géczi Zoltánt és Molnár Gusztávot kérdezte a 7óra7.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

"Teljesen véletlenül került a kezembe egy Mrożek-kötet, és így olvastam el az Emigránsokat, amelyről rögtön éreztem, hogy egy nagyon erős darab. Valóban, komoly aktualitása van még úgy is, hogy a 70-es években, amikor Mrożek megírta, egészen más problémák voltak jelen a társadalomban. Ez a mű mégis örök érvényű" - mondta Molnár Gusztáv.

 

Géczi Zoltán szerint nem kell feltétlenül csak a magyar vonatkozást keresni benne; amire reflektál a történet, az sokkal inkább egy világméretű jelenség. "Irgalmatlan mozgás zajlik mindenfelé, emberek tömegei próbálnak a hazájukat elhagyva új identitást találni más országokban" - tette hozzá.

 

emigransok 02

 

Molnár Gusztáv elárulta, az egész próbafolyamat egy nagyon komoly önboncolás volt. "Egy ilyen kétszereplős előadás majdnem olyan, mint egy monodráma. Nincs benne lazítás, folyamatosan figyelni kell, mert ha épp nem is te beszélsz, ott vagy a másik mellett, és teljes egészében át kell adnod neki a figyelmedet. Olyan, mint egy hosszútávfutás, ahol nincs kiállás, egy ilyen darab után úgy érzem magam, mintha lefutottam volna egy félmaratont. De ez egy kifejezetten jóleső fáradtság" - tette hozzá a színész.

 

"Amikor elkezdtünk gondolkodni azon, hogy kit kérjünk fel rendezőnek, egyértelmű volt, hogy nem is lehet más, mint Kapa (Mucsi Zoltán - a szerk.). Rengeteget elemeztünk, beszélgettünk, boncoltuk a darabot. Kapa elképesztően intenzíven van jelen a próbafolyamat során, szinte beköltözött a fejünkbe, nem egyszer kaptam azon magam a felkészülő időszakban, hogy megyek az utcán, jár az agyam a darabon, és azt vettem észre, hogy az ő hangja szól a fejemben. Ha akkor megfordulok, talán ott is áll mögöttem a járdán. A játék egészen egybeforrt az ő jelenlétével" - mesélte Géczi Zoltán.

 

A Terminal Workhouse-ról Molnár Gusztáv elmondta, egy hosszú előkészítés után most ősszel alakultak független társulattá. "Tízen vagyunk, van köztünk színész, rendező, dramaturg – sok ember sokféle érdeklődéssel. Éppen ez is a lényege a működésünknek. Ez egy alkotó sziget, be lehet jönni, ki is lehet lépni, támogatjuk egymást, nincs semmi kényszer, abszolút görcsmentesen dolgozunk, de ha valamibe belevágunk, azért felelősséget vállalunk" - szögezte le.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása