Elhunyt Mr. Tihany, a legendás cirkuszigazgató

99 éves korában Las Vegasban elhunyt Czeisler Ferenc (művésznevén Tihany),  a legismertebb magyar cirkuszigazgató.

 

mr tihany

 

A MACIVA közleménye:


Czeisler Ferenc, művésznevén Tihany, 1916-ban született Magyarországon. 13 évesen kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazájába és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. 1953-ban családjával Brazíliában telepedett le, és megalapította a Tihany Bűvész cirkuszt, amely több mint ötven éves fennállása során a dél-amerikai kontinens legszebb cirkuszává vált. Több mint ötven évig a világ egyik legsikeresebb és legjelentősebb utazó cirkusza volt az övé. Tihany úr 1984-ben vonult vissza, mint előadó, azóta Las Vegasban élt, és onnan figyelte aktívan a világ cirkuszművészetét.

 

A Fővárosi Nagycirkusz előcsarnokában két, gyöngysorokkal kivert, gyönyörű, muzeális jelmez áll. Mr. Tihany, Czeisler Ferenc, magyar származású cirkuszművész, illuzionista, Dél-Amerika és az amerikai kontinens legismertebb cirkuszigazgatójának 100. születésnapjára állították a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai.

 


„A XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált az ő videóüzenetével nyitottuk meg januárban, most a halálhíre érkezett. Januárban belépett a századik életévébe, de pár hónap híján már be nem tölthette azt” – számolt be Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.


„Elment egy legenda. Egy magyar ember, aki elindult a nagyvilágba és megvalósította a csodát. Cirkuszt alapított Amerikában, világsikert aratott és artistacsaládok, generációk tucatjait karolta fel, indította el útjára. Ha létezett magyar artistaművész, akiről elragadtatással beszéltek világszerte, akkor az Czeisler Ferenc volt. Ő volt a cirkuszművészet Puskás Öcsije" - tette hozzá a direktor.

 

süti beállítások módosítása