Határon túli színház is fellép a szentendrei tavaszi fesztiválon

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két produkcióval is fellép az idei szentendrei tavaszi fesztiválon, amely zenés, irodalmi és ismeretterjesztő programokkal, valamint tíz kiállítással is várja a közönséget április 8. és 24. között.

    

Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere az M1 aktuális csatornán pénteken elmondta, hogy a jubileumi, harmincadik fesztiválon a határon túli színházak közül elsőként a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat látják vendégül, amely két előadással mutatkozik be: a Gardénia című nagyszínházi produkciót a Pest Megyei Könyvtár színházteremében, a Valami csajok, avagy egyszeröt című lakásszínházi darabot pedig a Városi Vendégházban láthatja a közönség.


sztetavasz

 

Az alpolgármester kiemelte, hogy idén nagyszabású kiállítási programokkal is készül a város a fesztiválra. A felújított Ferenczy Múzeumban az Újragondolt Czóbel című tárlatot lehet majd megtekinteni, amelyet Barki Gergely művészettörténész, kurátor úgy rendezett újra, hogy az életutat követve, a nagybányai indulástól a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozáson, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át a Párizsba való visszaköltözésig, a Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakig mutatja be az életművet. 
    

A tárlaton több, raktárból előkerült alkotás, sőt olyan "kétoldalas" mű is szerepel, amelynek a hátoldalán átfestett, frissen restaurált kép is megtekinthető lesz. A kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de mások mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is kölcsönzött rá festményeket.
    

A fesztivál ideje alatt nyílik meg továbbá A világ közepe című, Szentendréről szóló tárlat is, amelyre a városi gyűjteményből a legizgalmasabb műveket válogatta ki Szabó Noémi kurátor. Gyürk Dorottya kiemelte: nagyon régen nem volt ilyen gyűjteményes szentendrei kiállítás, ezért az anyagból később országos és nemzetközi utazókiállítást is akarnak szervezni.

 

süti beállítások módosítása