Hamarosan kezdődnek A Pál utcai fiúk próbái a Vígben

A Dés László-Geszti Péter szerzőpáros Grecsó Krisztiánnal közösen viszi színre A Pál utcai fiúkat a Vígszínházban.

Grecsó Krisztián békéscsabai főiskola tanulmányai mellett 1996-ban a Békés Megyei Nap munkatársa volt (ekkoriban zömmel verselt); közben tagja lett a Kántor Zsolt vezette Junior Novella Körnek. Kántor szerint eleinte Esterházy Péter, majd Nádas Péter stílusát sajátította el, majd a Pletykaanyuval megtalálta a saját hangját, végül József Attila-díjas író lett.

 

1997-2006 között a Bárka szerkesztője, azt követően a Nők Lapja, az Élet és Irodalom munkatársa. Majd' egy tucat könyv (versek, novellák, regények), több forgatókönyv tulajdonosa. Számos napilap, magazin, folyóirat kolumnás írásokat (publicisztikát, riportokat, interjúkat) vásárol tőle.

 

grecs krisztin 1

 

"A dzsungel könyve valóban bombasztikus sikertörténet, húsz éve megy a Pestiben, és túl van az 1100 előadáson, Békéscsabán is nagy sikerrel játszották. A Dés írta a zenét, Geszti a dalszöveget, és Békés Pál a librettót. Ez minden bizonnyal így lett volna ez most is, de Pali sajnos már nincs köztünk, nagyon fiatalon meghalt. Tehát úgy kerültem a képbe, hogy előtte egy másik bombasztikus duóval, Dés Lászlóval és Dés Andrással jártuk a Kárpát-medencét, a csabai Ifiházban is volt előadásunk; nagyon sokat utaztunk, és a buszban van idő tervezni, ötletelni. (...) A librettót mai szóhasználattal egyfajta alkalmazott műfajnak lehet nevezni. Két nagy feladatom volt, először is színpadra alkalmazni A Pál utcai fiúk című Molnár Ferenc regényt, másodszorra készíteni egy játszható példányt, vagyis jelenetezni, dramatizálni és megírni a dialógusokat. Ez egyfajta háttérmunka, mert itt minden azt szolgálja, hogy a daloknak elő legyen készítve a terep. Ennek ellenére elképesztően bonyolult ügy, nem is tudtam volna egyedül, a darab dramaturgja, Radnóti Zsuzsa, a rendező Marton László és persze Dés és Geszti is aktív alkotótársak voltak, így készült el a példány" - mondta Grecsó Krisztián a hír6.hu-nak.

 

 

Forrás: hir6.hu

 

 

süti beállítások módosítása