Zsótér és Klem Viktor is a MOST FESZT vendége

Március 17. és 20. között immár második alkalommal rendezik meg Tatabányán a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált. (X)

most

A MOST Fesztről

 

A tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben hagyományteremtő szándékkal hívta életre a MOST FESZT-et, amely különleges témájú, formavilágú, adott esetben az egyéni teljesítményre fókuszáló, intim térben létrehozott alkotások bemutatását célozza meg, és elsősorban vidéki teátrumok, határon túli színházak és független társulatok monodráma és stúdiószínházi produkcióinak biztosít megmutatkozási lehetőséget.

 

A fesztivál idei programjában nyolc előadás látható: A nagybőgő című monodráma Klem Viktor (Jurányi és FÜGE Produkció), az Alszanak a halak? Prohászka Fanni (SZFE), az Egyasszony Tenki Réka (Orlai) előadásában. A macska a forró bádogtetőn című darabot Zsótér Sándor rendezésében játssza a kecskeméti teátrum, a Tesztoszteront a temesvári színház hozza a fesztiválra. A programban szerepel még a Sóvirág (Tünet Együttes), a budaörsi színház Hazatérés című előadása, és a Van valami bejelentenivalója? című monodráma Szabadkáról Csernik Árpád előadásában.

MOST FESZT 2016

 

Nagybogo 15

Klem Viktor, fotó: Kiss Gergely

Mi vár a fesztivál első napján?

 

Ajánló A nagybőgő elé:

Az előadás időpontja: 2016. március 17., csütörtök 18:00, helyszín: Kamaraszínház, 50 perc

  

A FÜGE 2015 november 13-án mutatta be Patrick Süskind A nagybőgő című monodrámáját Klem Viktorral a főszerepben. A magyar közönség Darvas Iván legendás alakításán keresztül ismerheti a német író 1981-es darabját, amit ez az előadás most új alapokra készül helyezni. A nagybőgő egy közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén.

 

„Az eredeti mű főhőse pont kétszer olyan idős mint most jómagam. Viszont a kérdések és problémák melyeket hősünk feszeget, éppúgy érintenek egy mai fiatalembert, mint egy nyugdíj előtt álló tapasztalt muzsikust" - vallja Klem Viktor. "Választott eszközünk, mellyel alkotni és életben maradni kívánunk, hozott képességeink avagy tehetségünk, s a kialakított életterünk, melyben szabadságunk lehetőségét reméltük: saját börtönünkké válhat. Ennek felismerése és megélése, s a mindezen való továbblépés állandó problémánk, nem életkori sajátosság. A nagybőgős ismeri saját határait, elfogadta a neki jutott szerepet, de megőrzi a vágyát, miszerint egyszer nagyot ordít a zenekari árokban s akkor, ha csak egyetlen másodpercre is, végre mindenki egyedül őrá figyel majd" - nyilatkozta a színész, akivel a darab kapcsán itt olvashatnak interjút. 

 

Nagybogo 17

Klem Viktor, fotó: Kiss Gergely

 

Rendezte, játssza: Klem Viktor

Indali Klára fordítását felhasználva, a szövegkönyvet készítette: Ivanyos Ambrus

Nagybőgő "coach": Lombos Pál

Díszlet: Horgas Péter, Jelmez: Szlávik Júlia

Fény: Mervel Miklós, Plakát: Haragos Péter

Produkciós munkatárs: Zágoni Nóra

A rendező munkatársa: Kovács Ádám, Radnai Márk

Rendezőasszisztens: Magócs Nikoletta

JEGYVÁSÁRLÁS 

 

Macska NagyV CsomborT SzemenyeiJ

Nagy Viktor, Csombor Teréz, Szemenyei János, fotó: Walter Péter

 

Ajánló A macska a forró bádogtetőn c. előadás elé: 

Az előadás időpontja: 2016. március 17., csütörtök 19:30, helyszín: Színházterem, 170 perc

 

Tennessee Williams Pulitzer-díjas története a kecskeméti Katona József Színház előadásában érkezik a fesztiválra. A történet szereplői az elhallgatás, a hazugság szövevényében élnek, ahonnan az egyik kiút az ital, a másik a halál. Egyikük azt vallja, nem is élnek együtt, csak a ketrecük közös; másikuk szerint attól, hogy valakinek meg kell halnia, még nem esik meg a szíve a többin... Megpróbálják becsapni az égő ház ajtaját, rátolják a reteszt, hátha így elfelejtik a tűzvészt. Azt gondolják, hogy ha sikerül eltitkolniuk közös és egyéni fájdalmaikat, megszabadulnak a bajtól is.

 

"Családi sztori, egy este története - apa, anya, két fiú, két sógornő. Egy ember haldoklik, de nem mondják meg neki, és - mint sok családban - megindul a hajsza, hogy mi lesz a pénzzel. Az öreg azt hiszi, hogy életben marad, közben mindenki tudja, hogy nem. Ezzel párhuzamosan a fiának is van egy bújtatott története, akivel meg a felesége harcol" - vázolta fel a darab történetét Zsótér Sándor rendező interjúnkban. "A hazugságokról beszél végig a szerző, moralizálásnak tűnik, de mégsem lesz az, mert egy olyan pici pocsolyában, mint ami a család, minden mozgás élesen és világosan látszik. Olyan mozgásokat mutat a szerző, amiket a ’40-es évek végén fontosnak tartott: álszentség, hipokriták, hazugság, igazmondás, hogy ki mit mer bevallani, mit enged meg a világ, mit engedek meg én magamnak. Mind a hat-plusz-két szerep olyan, amiből embert lehet csinálni, nem klisét vagy panelt. Közben nagyon érzelmes is az egész, és van egy csípős humora. Nem lehet, és nem is kell – erre Williams nagyon ügyel – megfejteni a választ minden pillanatban. Az ember titokzatos és összetett rejtvény" - vallja a rendező.

 

Macska TrokanN

Trokán Nóra, fotó: Walter Péter 

 

Pollit Margit: Trokán Nóra

Brick Pollit: Szemenyei János

Mae Pollit: Bognár Gyöngyvér

Pollit Ida: Csombor Teréz

Dixie Pollit: Kertész Kata

Robert Pollit: Nagy Viktor

Gooper Pollit: Szokolai Péter

Dr.: Kovács Gyula

Tooker pásztor: Kertész Kata

Díszlettervező: Ambrus Mária, Jelmeztervező: Benedek Mari

Fordító: Ambrus Mária, Zsótér Sándor, Dramaturg: Ungár Júlia, Zene: Mátyássy Szabolcs

Súgó: Ba Éva, Ügyelő: Berki Zoltán, Rendezőasszisztens: Vári János

Rendező: Zsótér Sándor 

Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott 

JEGYVÁSÁRLÁS 

 

 

A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál további programjairól itt tájékozódhat.

(X)

 

 

süti beállítások módosítása