Felújított Vígben fogadná a közönséget Eszenyi Enikő

A Vígszínház esedékes rekonstrukciójáról és a frissen szerződött fiatalkoról is mesélt Eszenyi Enikő igazgató a KamaraOnline-nak. Lapszemle.

 

A kamaronline.hu cikkéből:


"120 évvel ezelőtt néhány lelkes budapesti művészetszerető magánember kezdeményezésére a város polgárai összegyűjtötték a pénzt, amelyből egy elhagyatott, mocsaras vidéken épült fel a Vígszínház, amely ma Budapest egyik legszebb épülete és Magyarország legnagyobb kőszínháza. Ebből a 120-ból én már a 34. évet taposom, itt kezdtem a pályát, a Víg történetének egynegyedében benne vagyok" - mondta Eszenyi Enikő.

 

Az igazgató szerint szakmai életünkben a legfontosabb az, hogy az idei évadban az Európai Színházi Unió teljes jogú tagjai lettek, ezzel pedig nagyobb nemzetközi figyelmet kapnak, például a színházi unió közösségi oldalán naprakész információkat olvashatnak az előadásaikról.

 

vg eszenyi portre 01 domolky daniel WEB 015

Fotó: Dömölky Dániel, kamaraonline.hu

 

A januárban bemutatott Istenítélet kapcsán Eszenyi Enikő így fogalmazott: "Azért jó, hogy van színház, mert elgondolkodtat, lehetőséget ad a katarzisra, és ebből sokat lehet tanulni. Ha az ember hasonló helyzetbe keveredik, felvillan, hogy ilyet már látott színpadon, és tudja a megoldást, hogyan lehet szabadulni az őrült helyzetekből. A Vígszínház hagyományosan nagyon sok Arthur Miller-darabot mutatott be, A salemi boszorkányokat mi Istenítélet címen játsszuk. Miller 2015-ben lett volna száz éves, mi így emlékezünk egy ilyen nagy szerzőre. Az Istenítélet felkavaró mű, nagyszerű rendezés és a társulat elképesztő közös munkája. Büszke vagyok, mert csodálatosan működik az előadás."

 

Az igazgató hangsúlyozta: ahhoz, hogy fejlesszenek, több pénzre volna szükség. Az intelligens lámpa parkjuk például nagyon elöregedett, egyetlen lámpa pedig több millió forintba kerül, "Folyamatosan próbáljuk betömni a lyukakat, igyekszünk saját erőből megoldani a fejlesztéseket. A Vígszínházat legutóbb 1994-ben újították fel, éveken belül esedékes lenne az újabb rekonstrukció. Már az idén el kell kezdenünk előkészíteni, hogy a 125. évfordulónkon egy szép, felújított Vígszínházban fogadjuk a közönségünket" - mutatott rá Eszenyi Enikő.

 

Az évadban szerződtetett fiatalkoról elmondta: nagyszerűen kezdtek, nagyon jó előadásokban játszanak. "Sokat tanulnak tőlünk, de ők is rendkívül sokat adnak nekünk. Figyelemre méltó tehetségek vannak közöttük, akik máris nagy szerepekben bizonyítanak. Öröm velük dolgozni. Azt hiszem, a csapat nagyon nyitottan és azzal a szellemiséggel fogadta be őket, ahogy minket befogadtak az elődök. Óvják, vezetik, segítik őket" - tette hozzá a Vígszínház direktora.

 

A teljes interjú itt található.

 

süti beállítások módosítása