Szonett és haiku a Vendéghang estjén

Két égtáj, két forma, két műfaj. Ezúttal Nyugat és Kelet két legismertebb kötött lírai formája kerül közös zenei fedél alá a Vendéghang klubjában a Fehérvári úti FMH-ban.

 

A szervezők ajánlója:

 

„villámsújtotta
ember áll házam előtt
nem mer kopogni”
[Sajó László]


A „Zene és irodalom” című rendezvénysorozatnak a jelenlegi lesz a harmadik eseménye. A zenekar tematikus esteken, közreműködő vendégek segítségével, saját dalokkal állít színpadra és mutat meg egy-egy apró részletet a líra gazdag tárházából. Az alkotók szándéka szerint az estek inkább szerkesztett színpadi előadások, mint koncertek. Szintén szándékolt az alkalmak kísérletező jellege, az előadási formák és műfajok vegyítése.

 

plakat


Most, március 11-én a klub vendége dr. Szepes Erika művészettörténész, aki mindkét címbéli témát rövid előadással vezeti be. A szonettek és haikuk hiteles tolmácsolásában Bába Ildikó és Barna László – több ízben, országos és regionális versenyeken díjazott versmondók – nyújtanak segítséget.

 

Dalként hangzik el W. Shakespeare néhány szonettje, ezekkel időn és országokon átnyúlva Faludy György sorai szavalatként feleselnek. Részlet hangzik el egy szonettregényből, utalva a monumentális formára és szembeállítva a haikuk tizenhét szótagnyi világával. Utóbbiak közül elhangzanak fordítások (a klasszikus Bashó munkáitól kortárs japán szerzőkig) és magyar nyelvű eredeti alkotások (Kosztolányi Dezső és Zelk Zoltán haikutól ihletetett rövid verseitől, Faludy György, Tandori Dezső, Utassy József és Buda Ferenc művein keresztül Fodor Ákos és Sajó László saját hanggá érlelt haikuiig).


Az est különlegessége éppen a haiku rövid, impresszív, jellegéből adódik. Az alkotók nem fűzték össze a pársornyi verseket, hanem megpróbálták megkeresni azt az előadási formát és zenei nyelvet, amelynek segítségével önálló darabok születhetnek – ha mégoly rövidek is (a dalok hossza tíz és ötven másodperc közötti!). Így a több mint félszáz haikuból remélhetőleg miniatürizált műsor a műsorban született. Hogy mindez tényleg sikerült-e az megtekinthető a TEMI-FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban), március 11-én, pénteken 19:00 órakor (1119 Budapest, Fehérvári út 47.)

 

plakat vendegek


Zenészek:
Balaska Rebeka – zongora
Kása Kata – ének
Osváth Gábor – gitár / basszusgitár
Osváth Georgina – ének / basszusgitár / djembe
Rózsa László – ritmushangszerek / ének
Tarcsai Péter – ének
Tari Viktória – fuvolaTóth Sándor Péter– mandolin / bendzsuki

 

https://www.facebook.com/vendeghang/

https://vendeghang.blogspot.com

 

süti beállítások módosítása