„Most a szabadúszás az én utam” – Kovács Patrícia válaszolt

A Mágnás Elza-gyilkosságról szóló Félvilág című filmről és az MTVA-s kitiltásáról is kérdezte a színésznőt a Magyar Nemzet.

Szász Attila  Félvilág című filmjében az 1914-ben meggyilkolt kurtizánt, Mágnás Elzát alakítja. „Három hónapos terhes voltam, amikor visszaadtam a színházi szerepeimet, az anyaságra akartam koncentrálni. Nem is terveztem, hogy ilyen hamar visszatérek a pályára. Pár hónapos volt a kislányom, amikor hívtak a Mágnás Elza szerepének válogatására. Az első pillanatban nem éreztem úgy, hogy én lennék erre a legalkalmasabb. Jól éreztem magam anyukaként, de nem tudtam magam értelmezni nőként. Otthon a gyerekkel az ember tréningben van, és a legkényelmesebb papucsában.

Mágnás Elza egy gátlástalan, buja nő, épp az ellentéte annak, amilyennek én akkor láttam magam. Nem is értettem, hogy Szász Attila, a rendező miért gondolja, hogy erre alkalmas leszek. De ők épp azt keresték, ami én voltam akkor. Megváltozott a nőiességem, az egész testem, a kisugárzásom közel állt az akkori dús nőideálhoz. Addig győzködtek, hogy képes vagyok életre kelteni Elzát, míg végül magam is elhittem” – mesélte Kovács Patrícia

Kovacs Patricia

Fotó: 24.hu

 A színésznő elárulta, abban az időszakban, amikor a Vígszínházban volt (2009-től két évadon át), autonómabb volt, mint ami akkor oda kellett volna. Sok külsős felkérést kapott, amelyekre azonban nem engedték el. „Ezt nem fogadtam el, mert megszólalt az igazságérzetem. Olyan voltam, mint egy vadló. Más impulzusokra, helyzetekre vágytam, mint amit a Vígszínház nyújthatott nekem, és hiába voltam hálás az ott töltött évekért, azt éreztem, muszáj továbbállnom. A mai napig hiányzik a társulathoz tartozás, de be kell lássam, most a szabadúszás az én utam” – hangsúlyozta Kovács Patrícia.

 Férjével, Gusztos Péterrel közösen hozták létre hat évvel ezelőtt a Suhanj! Alapítványt, amely rendszeres sportolási lehetőséget biztosít látás- és mozgássérülteknek több sportágban is. „Itthon a sportban még nem az igazi az integráció. Egy baráti társasággal kezdtük el megosztani a mozgás örömét azokkal, akiknek ez hiányzott az életéből. Ebből nőtte ki magát a Suhanj! Alapítvány. A kétszázezer forintból, hobbiként indult kezdeményezés ma már 15 milliós speciális eszközparkkal – tandembiciklikkel, futókocsikkal – rendelkezik, amelyek révén az ép és a fogyatékkal élő sportolók együtt edzhetnek, versenyezhetnek.

Elsőként mi rendeztünk spinning edzést látássérülteknek, akik járhatnak az alapítvány úszásóráira is, ahova a végtaghiányos gyerekeket is várjuk. Sok önkéntesünk van, nem veszünk igénybe állami támogatást, magánadományok és céges felajánlások segítik a munkánkat. Fontos, hogy megőrizzük a függetlenségünket” – szögezte le a színésznő. 

Kovács Patrícia a múlt héten a Facebookon tálalt ki, hogy már harmadszorra tiltották el a MTVA-s szerepléstől. Az MTVA közleményében úgy fogalmazott, hogy nincs tiltólista a közmédiában. „Nincs mit kommentálnom. Az én lelkiismeretem tiszta. Az meg, hogy ki milyen módon próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, legyen az ő dolga” – felelte a művésznő. 

A teljes interjú itt olvasható. 

süti beállítások módosítása