Az ökoszisztémát féltik a világ legnagyobb kulturális fesztiváljától

Az ökoszisztémával kapcsolatos súlyos aggodalmak és az esetleges tömegpániktól való félelmek közepette kezdődött meg pénteken Indiában a Jamuna folyó partján a világ legnagyobb kulturális fesztiválja, amelyre három és fél millió embert várnak a szervezők.

A földkerekség legnagyobb zenés-táncos rendezvényének mondott Kulturális Világfesztiválon a Sri Sri Ravi Shankar hindu spirituális vezető által alapított életmódszervezet, az Art of Living Alapítvány 35. születésnapját ünneplik három napon át.


Természetvédők attól tartanak, hogy a gigarendezvény érdekében végzett földmunkák, köztük út-, rámpa- és pontonhídépítések jóvátehetetlen károkat okoztak a Gangesz mellékfolyója, a Jamuna árterületének ökoszisztémájában, holott a Jamuna a főváros 17 millió lakójának mocskát magába gyűjtve már most is az ország egyik legszennyezettebb folyója.

 

srisri

 

A saját bevallása szerint a világ 150 országában 370 millió követővel rendelkező alapítvány vezetője azt állítja, hogy egyetlen fát sem vágtak ki és egyetlen zsák betont sem használtak fel, ennek ellenére a Nemzeti Zöldbíróság 50 millió rúpia (több mint 200 millió forint) bírsággal sújtotta és biodiverzitási park kialakítására kötelezte a szervezőket, amiért építési munkákat végeztek árterületen, és ezzel tönkre tették az ártér természetes növényvilágát, sőt megváltoztatták a folyó folyását is.


A környezetvédelmi törvényszék csak az utolsó pillanatban adta meg az engedélyt a rendezvény megtartására, arra hivatkozva, hogy már túl késő és hiábavaló lenne annak megtagadása.


Sri Sri Ravi Shankar guru azt mondta, hogy nem csináltak semmi rosszat, inkább börtönbe megy, mint hogy kifizesse a büntetést, és azt ígérte, hogy teljesen kitakarítva hagyják hátra a fesztiválterületet. A rendezvényre egy háromhektáros nagyszínpadot építettek és egy 100 ezer fős nézőteret alakítottak ki. A Jamuna egyik hídjáról egy végeláthatatlan sátorvárosnak tűnik a fesztivál helyszíne. 

 

Az ökológiai károkozással kapcsolatos viták, amelyek a szövetségi parlamentig is elértek, arra késztetett sok meghívott hazai és külföldi személyiséget, hogy távol maradjon a "világraszóló" eseménytől. Pranab Mukherdzsi indiai elnök az elsők között mondta le részvételét, és a nemrég Újdelhibe érkezett Robert Mugabe zimbabwei elnök is idő előtt hazautazott, miután megtudta, hogy ő lenne az egyetlen államfő a fesztiválon.


A szervezők honlapján az olvasható, hogy három és fél millió embert várnak a fesztiválra, egy szóvivő azonban csütörtökön azt mondta, hogy valójában csak 200-250 ezer emberre számítanak. Önmagában a fellépők száma eléri a több ezret.


Az Art of Living követői a guru útmutatása alapján meditálnak, jógáznak és végeznek légzőgyakorlatokat a stresszkezelés és általában az életminőség javítása céljából.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása