A „román Oscarnak" is becézett Gopo-díjra jelölték Szélyes Andreát

A „román Oscarnak" is becézett Gopo-díjra jelölték a Miért én? (De ce eu?) című Tudor Giurgiu-film marosvásárhelyi jelmeztervezőjét, Szélyes Andreát, aki az elmúlt évadokban több produkcióban is dolgozott a Soproni Petőfi Színházban. Jelenleg a Liliom című előadás jelmezvilágát alakítja ki.

 

Szélyes Andrea marosvásárhelyi látványtervező, jelmeztervező, divattervező az elmúlt években Sopronban Az üvegcipő, A Hatalmas Színrabló, A revizor, és az Őszi szonáta jelmezeit tervezte. Most a filmes munkái miatt figyelhet rá a közönség.

 

Szelyes Andrea

Fotó: teatrulariel.ro


Immár 10. alkalommal adják át március 28-án Bukarestben a Gopo-díjakat, amelyekkel az előző év legjobb filmjeit, azok alkotóit és szereplőit jutalmazzák. A spanyol Goya-, a francia César- és a brit BAFTA-díjak mintájára létrehozott elismerésekre január 29-ig nevezhettek a filmesek. A fesztivált szervező Román Film Népszerűsítéséért Egyesület munkatársai román vagy többnyire román részvétellel 2015-ben készített nagyjátékfilmeket és rövidfilmeket vártak. Összesen 84 alkotás került a legjobban közé.


A Miért én? című politikai thriller román-bolgár-magyar koprodukcióban készült. A film valós történeten alapul. Egy ügyész sorsát meséli el, aki 2002-ben egy korrupt főügyész esetét vizsgálja, majd eddig tisztázatlan körülmények között életét veszti, állítólag öngyilkos lett. Az alkotás több elismerésért is versenyez. Köztük a legjobb film és rendezés, legjobb férfi főszereplő (Emilian Oprea) legjobb vágó (Lemhényi Réka) és legjobb jelmeztervező kategóriában kapott jelölést.

 

 

 

Szélyes Andrea nagyon örül annak, hogy a Miért én? sikert ért el mindenütt, nem csak Romániában, hanem külföldön is. Olyan aktuális témát, a politikai korrupciót érinti az alkotás, amellyel nem foglalkoztak eddig ilyen mélységig filmesek.


- Izgalmas volt az egész munka. A jelmezvilág kialakítása azért volt érdekes, mert a 2002-es román világot, az akkori ruhaviseletet kellett megmutatni, s ez még nem olyan távoli számunkra. Keleties légkörben a nyugat felé. Megkaptuk az akkori házkutatásokról szóló felvételeket, azokat megnéztem. Az egyik nyomozó például nagyon népszerű márkás felsőt viselt, nagy "N" betűvel. Ez annyira jellegzetes volt, hogy az egyik színészt is ilyenbe öltöztettük. Nagy megdöbbenésünkre, amikor a történet alapjául szolgáló valós ügy egykori gyanúsítottja, a nagyváradi ügyész is megnézte a filmet, azt mondta, ez volt az jelenet, amikor eszébe jutott minden, ami vele történt. A nagy "N" betű láttán lepergett előtte az egész ügy - mondta Szélyes Andrea, aki idén átélhetett egy másik filmes sikert is. A Billion Star Hotel többszörös hollywoodi díjnyertes marosvásárhelyi filmnek ő volt a díszlettervezője.

 

A híradások szerint az alkotás közel húsz, igen jelentős fesztiválon nyert el első, második, avagy különdíjat. Köztük az US Hollywood International Film Festival mellett díjazták többek között a Miami Independent Film Festival, a Los Angeles Cinefest, a Hollywood Independent CineFest, az Accolade Global Film Competition, a LAIFFA – Los Angeles Film Festival Awards, a Hollywood International Moving Pictures Film Festival, a Digitalmation Awards, az Eurofilm Festival rangos szakmai szemléken is.

 

Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása