Fehér Szarvas - Új otthonában készül az Udvari Kamaraszínház

Az Udvari Kamaraszínház március 31-én 19 órakor, a Duna Palotában mutatja be legújabb előadását, a Fehér Szarvast Andrási Attila rendezésében, mely Zilahy Lajos drámájának átdolgozásából született.

 

Az alkotók ajánlója:


A kétfelvonásos történelmi dráma témája azon sorsok lendületes ütközése, amelyek - a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a trianoni kataklizmát követő felfordulás és a csonka nemzetállam konszolidációja idején - lentről foggal, körömmel törnek utat maguknak felfelé, fentről bénultan zuhannak. Közben az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege, kialakulóban a Bethleni konszolidált kapitalizmus, Sopron körül önkéntesek harcolnak, a király visszatér, majd Budaörsnél megáll. A világ amely volt, végleg letűnik. 

 

1921. IV. Károly, az utolsó magyar király két visszatérése között. Menekülés erdélyből és Budapestre. Nagy Magyar Királyság vagy kisebb nemzetállam? Hogyan lehet akkor is embernek, magyarnak maradni, ha a becsület és a tisztelet értékét arra méltatlanok a távol ködébe taszítanák, s életünkön kopogtatás nélkül masírozik át a megfélemlítés, a terror, bizalmunkat meglopják, arcul köpik, s szégyentelen rágalmak szövevényes hálójában fuldokolva próbálunk azonosak lenni korábbi önmagunkkal? Merjük-e hinni, hogy van, amit nem vehetnek el tőlünk, mert bennünk, általunk él tovább?

Karakán László, egy elveszejteni kívánt, dicső kor utolsó fehér szarvasainak egyike, a Katonai Mária Terézia Rend kitüntetett tisztje megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk a 20-as évek elejének magyar viszonyairól s példát bátorságból, hitből, emberségből, hazaszeretetből és szerelemből.

 

feher szarvas 2

 

A délvidéki gyökerű, 2002-ben alakult utazószínház állandó fővárosi játszóhelye 2016-tól hivatalosan is a Duna Palota lett. A Duna Palota két saját művészeti együttese, a Duna Művészegyüttes és a Duna Szimfonikus Zenekar mellett a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK) a harmadik, amelynek előadásai a belvárosi intézmény műsorának állandó részét képezik. Az együttműködés célja, hogy a társulat a fővárosi színházi élet állandó részese legyen és a budapesti közönség rendszeresen találkozzon a színház által képviselt értékekkel. 


Andrási Attila, a társulat művészeti vezetője korábban elmondta, hogy a kamaraszínház havonta 2-3 előadást játszik a Duna Palota színháztermében, és havi 1-2 alkalommal lesznek láthatók szakrális kamaraszínházi előadásai a Széchenyi teremben.

 

Fehér Szarvas

Írta: Zilahy Lajos „A fehér szarvas” c. műve alapján Andrási Attila

 

Karakán László - Lénárt László
Irma, a felesége - Szemerédi Bernadett
Géza - Széplaky Géza
Dorottya - Stelly Zsófia
Futár (Boroviczény) - Dóczy Péter
Ezredes - Krizsik Alfonz
Főhadnagy - Molnár Zoltán
Fáni - Jónás Gabriella
Lehár - Füredi Krisztián
Rendezte: Andrási Attila

 

Díszbemutató: 2016. március 31. 19:00, Budapest – Duna Palota (1051 Bp., Zrínyi utca 5.)
További előadások a Duna Palotában: április 7. 19 óra, május 19. 19 óra

 

süti beállítások módosítása