Lázár Katival és állami gondozottakkal készül előadás a gyermekprostitúcióról

Március 17-18-án mutatják be Schermann Márta Árvaálom című előadását a Trafóban.

 

A Trafó ajánlója:

 

„A lányok kiszöknek az intézetből, nincs hol aludni, kint van az utcán, erre vannak speciálisan kiképzett stricik, akik felismerik, melyik az intézetis. Azt mondják, gyere, meghívlak egy kólára, szállást adnak, aztán kiállítják őket. A fiatal lányok, azok a fontosak, hogy ők ne kerüljenek ebbe bele, de... hogy mondjam? Nem tudunk nekik példát mutatni. A prostik lányai, a 15-16 évesek bejárnak hozzám. Mindig mondom nekik, hogy nem szabad, ne csináld. Erre mondja, hogy de mit csináljak?” (idős prostituált, 2015. július)

 

A produkció egy idős prostituált történetén keresztül mutatja be a prostitúció világát, valós dokumentumokból és interjúkból indul ki. Az előadást 8 állami gondozott gyermek játssza Lázár Katival, Háy Annával és Záhonyi Enikővel.

 

Az Árvaálom egy hosszú távú, társadalmi-művészeti projekt része: Schermann Márta és csapata egy éven át tartott színházi workshopokat heti rendszerességgel az Esztergomi Leánynevelő Intézetben, februárban jeleneteket adtak elő az Esztergomi Befonó című programon, az előadást követően pedig a projektben részt vevő lányokkal ellátogatnak több hazai intézetbe, ahol projektbemutatóval egybekötött beszélgetést tartanak majd.

 

arvaalom 

 

Az Árvaálom című dokumentumszínházi produkció Schermann Márta hosszú távú, társadalmi-művészi projektjének egyik állomása. Az előadás egy idős prostituált történetét mutatja be, így személyes közelségbe hozza a prostitúció világát, melybe belekerülni nagyon könnyű, de ahonnan kiút alig akad - pedig az esetek túlnyomó részében az érintettek nem szabad akaratukból választják ezt az életet. Az állami gondozásban élő lányok a leginkább veszélyeztetettek. Az előadásban 8 állami gondozott lány lép színpadra profi színészekkel és zenészekkel.

 

Az előadásban egy intézetben felnőtt idős prostituált részletgazdagon, gyakran humorral és bölcs rálátással emlékszik vissza életére, beavatva így a nézőket a prostituáltak mindennapjaiba. A Mátyás téri prostituált szerepét Lázár Kati játssza, partenerei Háy Anna és Záhonyi Enikő. Az elhangzó dalokat – Pejtsik Péter és Szabó T. Anna munkái – Andrejszki Judit és Tóth Evelin adja elő.

 

Az előadásban közreműködik az Esztergomi Gyermekotthon nyolc növendéke, akik egy éven keresztül részt vettek Schermann Márta és munkatársai által – a projekt részeként – heti rendszerességgel tartott színházi workshopon, és szereplői voltak a 2016 februárjában az esztergomi intézetben játszott térspecifikus előadásnak, a Befonónak is.

 

Az Árvaálom létrejöttét a workshop mellett kutatómunka is megelőzte: az interjúk és egyéb dokumentumok alapján készült szöveget Hárs Anna írta, a produkciót a projekt megálmodója, Schermann Márta rendezte.

 

Az Árvaálom az előadás elkészültével nem ér véget. Schermann Márta a jövőben munkatársaival és az előadásban szereplő lányokkal együtt ellátogat több hazai gyermekotthonba, ahol projektbemutatóval egybekötött beszélgetést tartanak azzal a céllal, hogy megmutassák: létezik másik út az állami gondozott lányok számára is.

 

arvaalom kep kicsi

 

Schermann Márta:

Árvaálom

Szereplők:

LÁZÁR Kati, ANDREJSZKI Judit, HAY Anna, TÓTH Evelin, ZÁHONYI Enikő
és a lányok: Bogi, Dzseni, Dzseni, Fanni, Heni, Kicsi, Niki, Szinti


Eredeti dokumentumok alapján írta: HÁRS Anna
Zeneszerző: PEJTSIK Péter
Dalszöveg: SZABÓ T. Anna
Koreográfia: HÓD Adrienn
Látvány: KISS Gabriella, SCHERMANN Márta
Fény: ÉLTETŐ András
Videódokumentáció: TÓTH Artin

 

A projekt a Norvég Civil Alap támogatásával jöhetett létre.

 

2016.03.17-18. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

süti beállítások módosítása