Mohácsi János: "Az üvegcipő nagyon jó kis történet"

Molnár Ferenc Az üvegcipőjének premierjét tartotta a most hetvenéves Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Mohácsi János rendezésében, aki először dolgozott a társulattal. 

 

Ajánló a darab elé:

 

Molnár Ferenc 1924-ben megjelent és bemutatott színműve egy pesti Hamupipőke-átirat – természetesen a Molnárhoz méltó ironikus és szívfacsaró változatban.  Adott a vidéki kamaszlány, aki az érett korú nagynéni fővárosi – csupa férfiembert kvártélyozó – panziójában cselédkedik, folyton szidják, és minden boldogsága, ha befizethet a „Nemzeti karzatára”. Illetve nem egészen, hiszen szerelmes. Történetesen a háziasszony (egyik) szeretőjébe (későbbi vőlegényébe), az ötvenes éveit taposó mogorva Siposba, akitől azonban aligha remélhet viszonzást. A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége. – írja Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően. 

 

maros

 

Lapszemle:

 

A kérdésre, Molnár Ferenc kerülte- vagy fordítva (eddig egy Molnár-rendezése volt, a Játék a kastélyban), Mohácsi János úgy felelt: "Ha valamit kerültem Molnártól, az a Liliom. Már ronggyá játszották, és én a nőverő hintáslegény megdicsőülésével amúgy sem nagyon tudok mit kezdeni. Biztosan belefutok előbb-utóbb, és akkor alaposan megvizsgálom: létezik-e olyan, hogy valaki ráver az ember kezére, és az nem fáj. Ezt a hazugságot nem nagyon bírom elviselni."

 

Arról, mi tetszett meg Az üvegcipőben, a cselédlány, Irma szerelmében, amit az apjakorú Sipos iránt érez, akinek viszont Adélt, a háztulajdonost kell feleségül vennie, hogy az asszony megszabaduljon egy megalázó kapcsolattól, elmondta: "Nagyon jó kis történet, és tetszett, hogy nem nagy lételméleti kérdésekről, tragédiákról beszél, hanem a kicsikről, amik mindenkit érintenek, aki az utcán jár. (…) Egyébként viszonylag sokat húztunk a darabból, orbitális monológokat, amelyek gyakran ismétlik önmagukat. Olyanokat, amelyek megoldhatatlan feladatok elé állítják a színészeket és színésznőket".

 

Annak kapcsán, könnyebb vagy nehezebb-e együtt dolgozni egy ismeretlen társulattal, úgy vélekedett: "Sporthasonlattal élve: az ötvenméteres medence mindenhol egyforma. (…) Egy ismeretlen társulat nem úgy nagy kaland, mint egy új házasság vagy kapcsolat. Az a lényeges, hogy milyen passzban van, én milyen passzban vagyok, és milyen mázlink van a darabbal". 

 

A felvetésre, beszélgetett-e a társulattal arról, hogy milyen Marosvásárhelyen magyar színésznek lenni, azt válaszolta: "Sokat voltam velük, de ez nem nagyon ütötte fel a fejét. Én meg nem szítom a tüzet, hogy érezzétek rosszul magatokat. Akivel mégiscsak érintettük a témát anélkül, hogy én azt felhoztam volna, azt mondta: ha megőrülne, se menne Magyarországra színésznek. Azt a politikai hisztériát innen sem lehet elviselni. Mélységesen egyetértek velük".

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

A főpróbahétről képekben:

 uveg

1.

uveg17 

2.

uveg1 

3.

uveg3 

4.

uveg2 

5.

uveg15 

6.

uveg4 

7.

uveg7 

8.

uveg6 

9.

uveg8 

10.

 uveg5

12.

uveg14 

13.

 uveg13

14.

uveg12

15.

 

Fotók: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

 

Szereposztás:

Irma: SIMON BOGLÁRKA

Adél: BEREKMÉRI KATALIN

Császár Pál: VARGA BALÁZS

Sipos: KORPOS ANDRÁS

Házmesterné Kati: NAGY DOROTTYA

Házmester: TOLLAS GÁBOR

Adél anyja: B. FÜLÖP ERZSÉBET

Stetner úr: GALLÓ ERNŐ

Gál kapitány: KILYÉN LÁSZLÓ

Viola: KISS BORA

Pap: ÖRDÖG MIKLÓS LEVENTE

Szakácsné: BILUSKA ANNAMÁRIA

Julcsa: HOLLAI HEISER ANNA

Fényképész: BOKOR BARNA

Fényképészsegéd: KOVÁCS BOTOND

Roticsné: LŐRINCZ ÁGNES

Keczeli Ilona: GECSE RAMÓNA

Őrmester: LÁSZLÓ CSABA

Rendőrtanácsos: BARTHA LÁSZLÓ ZSOLT

Rendőrorvos: BOKOR BARNA

Írnok: KOVÁCS BOTOND

Társalkodónő: ILLÉS ALEXA

Lilike: GERGELY BOTOND

Vendégek: LŐRINCZ ÁGI, BARTHA LÁSZLÓ, GECSE RAMÓNA, WESSELY ZSÓFI, ILLÉS ALEXA, BÁLINT ÖRS

Zenészek: ENGEL LAJOS LEHEL, KOSTYÁK MÁRTON, MAKKAI ISTVÁN, ŐSZ DOMOKOS

Jelmeztervező asszisztens: SZABÓ ANNAMÁRIA

Díszlettervező asszisztens: HUSZÁR GÁBOR

Dramaturg: MOHÁCSI ISTVÁN

Zene: KOVÁCS MÁRTON

Díszlet: MOHÁCSI ANDRÁS

Jelmez: REMETE KRISZTA

Segédrendező: FÜLÖP BEA

 

 

 

süti beállítások módosítása