Együttműködési megállapodás kötött a lengyel és a magyar művészeti akadémia

Együttműködési megállapodást írt alá Andrzej Bialas, a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia (PAU) elnöke és Fekete György, az MMA elnöke csütörtökön a Pesti Vigadóban. 

    

Az egyezmény értelmében a magyar és a lengyel fél fejleszteni kívánja nemzetközi művészeti együttműködését, valamint erősítik az egyes művészek és intézményeik között már meglévő kapcsolatokat. 

 

mma
    

Nem véletlen, hogy az akadémiák közül elsőként a lengyel intézménnyel írt alá együttműködési megállapodást az MMA, hiszen a sok évszázados történelmi rokonság erre kötelez bennünket - fogalmazott az MMA elnöke az ünnepségen. Mint mondta, az MMA művészeti tagozatainak tagjai, a magyar művészek, alkotó- és előadóművészek izgalommal várják az együttműködést.
    

Andrzej Bialas kiemelte: a magyar és lengyel barátság hosszú időkre vezethető vissza, csupán a nyelv és a hegyek választják el egymástól a két nemzetet. A hegyek utak segítségével leküzdhetők, a közös nyelv megtalálása már nehezebb - fűzte hozzá. A lengyel elnök szerint a tudomány nyelvét csak az adott tudományággal foglalkozók értik, ezért a művészet nyelve az ideális közös pont. 
    

Az együttműködési megállapodás szerint a két intézmény kiadványokat és információt cserél, kölcsönösen tájékoztatják egymást saját tevékenységeikről, közös érdekeken alapuló együttműködési formákat alakítanak ki, fejlesztik az intézmények tagsága közötti kapcsolatokat.
    

A megállapodás illeszkedik a magyar-lengyel szolidaritás éve eseménysorozatba és közvetlenül is kapcsolódik a magyar-lengyel barátság napja rendezvényhez.

süti beállítások módosítása