Irodalom Éjszakája a Katonában is! - Különleges helyszínekre kalauzol

Március 31-én különleges irodalmi happening költözik a belvárosba, mely formabontó stílusban hozza közelebb a kortárs világirodalmat a hazai közönséghez.

 

Az Irodalom Éjszakáján a Katona József Színház színművészei 22 izgalmas, esetenként a közönség számára egyébként nem látogatható helyszínen olvasnak fel részleteket kortárs szerzők műveiből.

 

A felolvasásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. A felolvasások este 7 órakor kezdődnek, minden helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel. A felolvasások fél óránként ismétlődnek, az utolsó kör 22:30-kor kezdődik.


Az Irodalom Éjszakája alatt a Katona áprilisi és májusi előadásaira 33% kedvezménnyel vásárolhatóak jegyek a színház pénztárában és weboldalán.

Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, melyik helyszíneket szeretné meglátogatni az este folyamán. A művek, helyszínek és részt vevő színművészek listája a www.irodalomejszakaja címen található.

 

 erzsebethid

A felolvasások egyik helyszíne: az Erzsébet híd kábelkamrája

Az Irodalom Éjszakáján 22 ország 22 szerzőjétől lesznek hallhatók szövegrészletek: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

 

Az esemény zárására fél 11-től a Katonában kerül sor egy különleges koncerttel: a Sziniszlem színházi előadásokban elhangzott slam-poetry szövegek gyűjteménye, melyeket Máthé Zsolt, az Örkény István Színház társulatának tagja írt az elmúlt tizenkét év során, illetve olyan versek, szövegek (többek között Örkény Istvántól vagy Vörösmarty Mihálytól), amelyek a slam-poetry stílusában kerültek feldolgozására. Maga az est egy koncert, amelyen a színészek hiphop-, rap-, illetve reggae-számokat adnak elő ezekkel a szövegekkel. A Sziniszlem közreműködői: Kiss Diána Magdolna, Péter Kata, Dankó István, Herczeg Tamás, Máthé Zsolt, Ötvös András, Tasnádi Bence, Vajda Milán, Vajdai Vilmos.

 

ejszak

 

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A részletes program és a helyszínek listája az irodalomejszakaja.hu címen elérhető.

 

A projekt az EUNIC Hungary (Európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre, Budapest fővárossal együttműküdésben, Szalay- Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere a Katona József Színház.

 

Az teljes program itt található.

 

süti beállítások módosítása