Ascher: Nem fogják beperelni Máté Gábort

A bajnok címmel rendezett előadást a Katonában Pintér Béla. A Magyar Narancs szerint perrel fenyegették meg a színház igazgatóját, Máté Gábort. Ascher Tamás a Facebookon reagált az eseményekre.

scher

 

Háborog a Heti Válasz, feljelentéssel fenyegetőzik a Magyar Idők.

 

Pintér Béla darabja valami módon utal egy Fidesz-politikus kínos ügyeire (bár név nem hangzik el, a történet sokrétű, átfogó társadalombírálat). Mikor Kerényi pár éve Sopronban Gyurcsány Ferencet ábrázolta – parodizálta Hamlet ürügyén -, senki nem háborgott, még a gyurcsányisták se, meg se kottyant. Rendben, Pintér sokkal nagyobb formátumú rendező, nagyobb a feltűnés.

 

De 2013-ban valaki “Elment az Őszöd” címmel teljes filmet szentelt Gyurcsánynak, rokoni kapcsolatai is benne voltak, akasztófával végződött. Gyurcsány beperelte, rajtavesztett: a bíróság szerint Gyurcsányon szabad nevetni. (A főszereplő nem volt nevesítve, pusztán Miniszterelnökként, de a figura igyekezett külsőleg is hasonlítani; meg hát Őszöd megneveztetik azért.) A nem nevesített, senkire sem hasonlító, de jellegzetes Fidesz-politikuson tehát tilos nevetni. Ám lehet Igazgatót beperelni, színházat betiltani, szennyet, mocskot kiáltani….

 

Ráadásul a Kerényi-előadás és a Dézsy-film művészi vacakságát senki nem tagadta. Pintér darabja ellenben megrázó színházi remeklés, a csúfolódás mellett a tragikus emberi helyzetek részvétteli, hiteles ábrázolása sem idegen tőle.

 

De hát nem kritikusok írták a vérömlenyes cikkeket, hanem újságíró-pribékek; fogalmuk sem volna, valójában mit látnak a színpadon, ha megnéznék egyáltalán az előadást.


Máté Gábort nem fogják beperelni, de ha mégis, pompás, leleplező színház várható: minden pillanata jelenvalónk abszurd sűrítménye lesz. És ugyanúgy nem bizonyítanak majd rá semmit, mint ahogy arról sem tudunk, hogy a Dézsy-film producerét börtönbe vetették volna.

 

süti beállítások módosítása