Kelj fel és járj! - Ősbemutató készül Sopronban

Megtartották az olvasópróbáját Hedry Mária Kelj fel és járj! című drámájának a Soproni Petőfi Színházban. Az ősbemutató rendezője Pataki András.

Az előadás az Esztergomi Várszínház, a Soproni Petőfi Színház és Forrás Színház koprodukciójában készül. A márciusi munkabemutató után a soproni színházklub tagjai április 27-én láthatják a darabot.


- Az örvényből is ki lehet jutni, mindig van esély a megtisztulásra. Ezért is választottam bibliai idézetet címnek ehhez a történethez - mondta Hedry Mária művéről, amelynek főhőse egy mai korban élő, jobb sorsa érdemes értelmiségi nő, aki egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül az életben. Alkohol problémákkal küzd, a szeretője elhagyja, tönkreteszi lelkileg, a lánya többször elvetél. Szeretik egymást, ám mégis konfliktusok terhelik kapcsolatukat. Nincs már ereje, hogy önmagától felemelkedjen a mélyből. A darabban közben mindig megjelenik ennek a tanárnőnek a jobbik énje, egyfajta valóságon túli vízióként, s érzékelhetjük a vívódásait, útkereséseit a jó és rossz között.

 

kelj fel 2

 

Hedry Máriának ez a negyedik színházi műve, s az első felnőtteknek szóló színdarabja. Ahogy megfogalmazta: azért született meg a Kelj fel és járj!, mert szeretne üzenetet közvetíteni a közönségnek a reményről, a lélek útjairól, igazságkereséséről, egyfajta kegyelmi állapotról.

 

- Természetesen, fontos a jelenben tükröt tartani az embereknek, nem dughatjuk homokba a fejünk a gondok közepette, ám mindig van lehetőség meglelni a fényt - tette hozzá a szerző, akinek művét Pataki András, a soproni teátrum direktora állítja stúdiószínpadra, a Petőfi Színház színészeinek és stábjának közreműködésével egy ünnepi évadban.

 

hedry maria


Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése ugyanis 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Az intézmény idén különleges előadásokkal, magyar évaddal, meglepetésprogramokkal ünnepli a negyedszázados évfordulóját. Ennek tiszteletére a teátrum színházi klubjában ebben az esztendőben hat kortárs magyar szerző darabját tűzik műsorra színpadi játékok, illetve felolvasó-színházi keretek között. A premierek szinte mindegyike ősbemutató.


Az előadás producere Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, aki elmondta: mérföldkő számukra ez a bemutató. Szabadtéri színház és kőszínház együttműködésében jön létre a produkció és nagyon bízik abban, hogy a most készülő előadás megtalálja az utat az igényes esztergomi nézőkhöz is a nyáron. A várszínház július 8-án és 9-én tűzi műsorára a művet. Előtte viszont Győrben, az Újvárosi Művelődési Házban május 14-én is láthatja a közönség a darabot.


Az előadásban közreműködnek: Szőcs Erika, Molnár Anikó, Sárdy Zoltán, Savanyu Gergely, Farkas Tamás, Papp Attila, Szlúka Brigitta, Horváth László, Szarka László, Ács Tamás. A dramaturg Zalán Tibor, a jelmez Szélyes Andrea, a díszlet Pataki András nevéhez fűződik.

 

kelj fel 1


Hedry Mária: Kelj fel és járj!
- dráma -

 

Janka, gimnáziumi tanárnő Szőcs Erika
Lili, a lánya, divattervező Molnár Anikó
Endre, osztályvezető Sárdy Zoltán
Kálmán, Lili férje, jogász Savanyu Gergely
Rózsa bácsi, szomszéd Farkas Tamás
Pizza hordó fiú Papp Attila
Teri, egy kollega barátnője Szlúka Brigitta
Jani, egy kollega / Végrehajtó Horváth László
Egy haver Szarka László
Férj hangja Ács Tamás

 

Dramaturg: Zalán Tibor
Díszlet: Pataki András
Jelmez: Szélyes Andrea
Fény: Kovács Ferenc
Súgó: Szlúka Brigitta
A rendező munkatársa: Savanyu Gergely

Rendező: Pataki András

 

Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása