68 millióból újulhat meg a pécsi színház épülete

Az országos színházi találkozó után kezdhetik a munkálatokat - számolt be a Bama.hu.


Szakértői véleményt készíttetett a színház épületén szükséges, halasztást nem tűrő felújítási munkálatokról tavaly nyáron a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. – írja a Bama.hu. A korábban már problémásnak ítélt épületszerkezetek felülvizsgálatára fókuszáltak elsősorban.

 

pecs

 

A szakértői vélemény megállapításai szerint azonnali beavatkozás szükséges több területen, melyek közül a legfontosabb a zenekari árok feletti boltozati rendszer megerősítése, a nézőtér feletti acélrácsos tartókra függesztett faszerkezetű kupola stabilizálása, valamint a jelenleg már használhatatlan díszletraktár kritikus födémjének megerősítése, de ezekkel a munkálatokkal egyidejűleg meg kell akadályozni, avagy kiküszöbölni a károsodást okozó felszíni vizek további bejutását az épületbe.

 

A költségbecslés szerint ez összesen mintegy bruttó 68 millió forintba fog kerülni, a szükséges összeg biztosítására a pécsi önkormányzat vállalt kötelezettséget.

A színház épületét teljeskörűen utoljára az 1980-as évek végén újítottak fel. Öt éve renoválták az épület északi főhomlokzatán, a bejárat felett található, kritikus állapotú kőerkélyt. Ezzel egyidejűleg – vállalkozói felajánlásokkal – a Színház tér felőli homlokzat is megújult, továbbá az előcsarnok belső festési munkái is elkészültek, szintén felajánlásból.

 

Forrás: bama.hu

 

süti beállítások módosítása